Experți în securitate: Riscurile vreunui atac din partea Tiraspolului împotriva Ucrainei sunt mici. Ar fi o sinucidere!
-
26 Februarie 13:29
Recentele declarații ale Ambasadorului ucrainean la Chișinău, Marko Șevcenko, cu privire la potențialul pericol al regiunii secesioniste transnistrene la adresa securității naționale a Ucrainei este justificată, având în vedere că regimul de la Tiraspol este controlat în totalitate de Moscova, iar în stânga Nistrului mai staționează militari ruși, consideră experții în securitate. În același timp, riscurile vreunui atac din partea Tiraspolului împotriva Ucrainei sunt mici, sunt de părere analiștii, transmite Radio Chișinău.
Analistul Anatol Țăranu susține că recenta declarație a ambasadorului ucrainean la Chișinău cu privire pericolul pe care l-ar putea prezenta regiunea transnistreană la adresa securității naționale a Ucrainei este justificată, având în vedere că în stânga Nistrului sunt dislocați soldați ai armatei ruse, iar regimul de la Tiraspol este controlat în totalitate de Moscova. În situația în care posibilitățile Republicii Moldova de a face față unor provocări de ordin militar sunt limitate, coordonarea acțiunilor de către Chișinău și Kiev este una dintre soluțiile viabile, susține expertul.
„Deci pericolul este absolut evident și faptul că ambasadorul Ucrainei acreditat la Chișinău avertizează în nenumărate rânduri despre acest pericol este firesc. În ceea ce privește Rep. Moldova, capacitățile noastre de a anihila acest pericol sunt limitate. În același timp, politica pe care noi o promovăm în raport cu Kievul, această politică de solidaritate, impune ca noi în permanență să ne coordonăm acțiunile cu Kievul pentru minimalizarea riscurilor care vin din regiunea transnistreană. Sunt sigur că guvernarea de la Chișinău face acest lucru”, a declarat Anatol Țăranu.
La rândul său, expertul în securitate Artur Leșcu este de părere că șansele vreunui atac din partea regiunii transnistrene împotriva Ucrainei sunt mici. Chiar și așa, Kievul urmărește îndeaproape tot ceea ce se întâmplă la Tiraspol, mai spune analistul.
„Ei urmăresc ce se întâmplă, supraveghează, au contingente la granița lor cu regiunea transnistreană. Nu sunt numeroase, dar sunt. Prin acest mod, ei își propun să descurajeze. Partea transnistreană înțelege acest lucru. Din punct de vedere militar e puțin probabil să efectueze vreun atac. Ar fi o sinucidere”, a spus Artur Leșcu.
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko, a menționat recent, într-un interviu oferit Europei Libere, că regiunea transnistreană este un element de amenințare potențială la adresa securității naționale a Ucrainei, iar Kievul este gata să facă față oricărei provocări care ar veni din partea regimului de la Tiraspol.