Experți în sănătate: Vaccinările anti-COVID nu vor asigura dobândire imunității de grup în 2021 la nivel mondial

  • 11 Ianuarie 2021 14:47
Experți în sănătate: Vaccinările anti-COVID nu vor asigura dobândire imunității de grup în 2021 la nivel mondial

Campaniile de vaccinare împotriva noului coronavirus, demarate deja în multe țări, nu vor asigura o imunitate de grup la nivel mondial în fața pandemiei de COVID-19 în acest an, au declarat mai mulți experți din domeniul sănătății, luni, invocând accesul limitat la vaccinuri pentru țările sărace, probleme de încredere în rândul comunităților și potențiala apariție a unor mutații ale virusului SARS-CoV-2, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Nu vom reveni la normal prea repede", a declarat Dale Fisher, președintele Rețelei de alerte și reacții privind focarele epidemiologice din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cadrul conferinței online Reuters Next.

"Știm că trebuie să dobândim imunitate de grup și că avem nevoie de acest lucru în majoritatea țărilor, dar nu vom vedea așa ceva în 2021. Ar putea să existe anumite țări care ar putea să o dobândească, dar, chiar și atunci, nu se va reveni la normalitate, mai ales în ceea ce privește controalele la frontieră", a adăugat Dale Fisher.

Acesta ar fi scenariul cel mai optimist, bazat pe informațiile existente despre campaniile de vaccinare, a precizat el.

Imunitatea de grup se referă la situația în care un număr suficient de mare de oameni dintr-o populație dobândesc imunitate la o infecție, împiedicând astfel într-o manieră eficientă răspândirea bolii.

Pandu Riono, epidemiolog la University of Indonesia, a spus că există o dependența periculoasă de vaccinurile viitoare manifestată de anumite guverne și acest fapt înseamnă că imunitatea de grup nu va putea fi atinsă în viitorul apropiat.

"Guvernul indonezian crede că vaccinul este cea mai bună soluție pentru a controla pandemia, dar membrii săi uită că monitorizarea populației, testarea, comunicarea, educarea publicului pentru a adopta comportamente cu risc scăzut de infectare sunt de asemenea importante, deoarece vaccinul în sine are nevoie de timp pentru a fi administrat celor mai mulți oameni care au nevoie de el", a declarat Pandu Riono la conferința Reuters Next.

Peste 90 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus la nivel global și aproximativ 1,9 milioane dintre ei au murit din cauza maladiei COVID-19 după ce aceasta a apărut în China în decembrie 2019, potrivit unui bilanț realizat de Reuters.

Mai multe țări, inclusiv Statele Unite, Singapore, Marea Britanie și statele din Uniunea Europeană, au început deja să își inoculeze cetățenii cu vaccinuri anti-COVID-19, precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford.

Indonezia și India vor lansa la rândul lor campanii de vaccinare în masă în această săptămână.

Țările bogate se află în fruntea listelor de așteptare în ceea ce privește livrările de vaccinuri, fapt care a determinat OMS să avertizeze că există "o problemă clară" și că țările cu venituri mici și mijlocii nu au primit deocamdată astfel de livrări.

Irma Hidayana, cofondatoarea LaporCOVID-19, o inițiativă independentă specializată în date despre noul coronavirus, cu sediul în Indonezia, afirmă că încrederea publicului în vaccinuri ar putea avea un impact asupra campaniilor de vaccinare.

Potrivit lui Dale Fisher, capacitatea acestui virus de a suferi mutații viitoare este în continuare necunoscută, la fel ca un posibil efect de amplificare a mutațiilor din cauza vaccinurilor.

Guvernatorul Băncii de Stat din Pakistan, Reza Baqir, a recunoscut că demararea campaniei de vaccinare în țara lui reprezintă "o provocare logistică".

Pakistan, o țară cu 220 de milioane de locuitori, a ordonat până acum doar 1,2 milioane de doze de vaccin de la producătorul chinez Sinopharm.

Totuși, el spune că Pakistanul se află într-o situație mai bună decât în urmă cu un an, în pofida faptului că se confruntă cu cel de-al doilea val al pandemiei.

"Suntem pregătiți pentru provocările care ar putea să vină. Ne aflăm deja la jumătatea pandemiei de COVID-19 fără niciun vaccin și, după ce vaccinurile vor sosi, situația nu poate decât să se îmbunătățească", a declarat Reza Baqir la conferința Reuters Next.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău