Experți: În eventualitatea declanșării unor ostilități militare între Rusia și Ucraina, securitatea R. Moldova ar fi grav afectată, inclusiv de regimul separatist de la Tiraspol

  • 22 Decembrie 2021 14:11
Experți: În eventualitatea declanșării unor ostilități militare între Rusia și Ucraina, securitatea R. Moldova ar fi grav afectată, inclusiv de regimul separatist de la Tiraspol

Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în cazul unui război dintre Ucraina și Rusia, nefiind pregătită să facă față provocărilor, consideră experți ide la Chișinău. Aceștia atenționează că sunt așteptate noi presiuni din partea Moscovei, dar și provocări în Zona de Securitate.

Situația din Ucraina, în contextul unui posibil conflict militar cu Rusia, se agravează, constată analistul politic Anatol Țăranu. Potrivit acestuia, chiar dacă liderii mondiali se opun escaladării situației, aceasta ar putea ieși de sub control. În eventualitatea declanșării unor ostilități militare între Rusia și Ucraina, securitatea Republicii Moldova ar fi grav afectată, inclusiv de regimul separatist de la Tiraspol, iar Chișinăul nu este pregătit pentru asemenea situații:

Capacitatea de reziliență militară a Republicii Moldova este la pământ. În plus, ne mărginim cu un regim neconstituțional care nu are nicio opreliște în folosirea forței militare. În acest sens, suntem extrem de vulnerabili. Eu cred că, la această etapă, Republica Moldova intră nepregătită în această criză.

Anatol Țăranu spune că Republica Moldova trebuie să-și fortifice capabilitățile militare și totodată să lanseze consultări la nivel internațional pentru a-și asigura sprijinul în eventualitatea unor pericole.

Pe de altă parte, expertul în problema transnistreană Ion Leahu consideră că, cel mai probabil, nu se va ajunge la un conflict militar deschis între Kiev și Moscova. Însă, situația Republicii Moldova este destul de fragilă, fiind așteptate presiuni din partea Moscovei și provocări din partea Tiraspolului.

La toate nivelele, începând de la cele mai de jos din regiunea transnistreană, până la cele mai înalte de la Moscova, există aceeași părere – de a ne pune la punct. De aici putem prognoza și înăsprirea atitudinii Moscovei, și mai multe provocări în zona de securitate.

Amintim că autoritățile de la Kiev au acuzat Rusia că masează din nou trupe la hotarele sale și ar pregăti un atac armat. Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Alexei Reznicov, Federația Rusă are peste 94.000 de militari la frontiera cu Ucraina și e posibil să declanșeze o ofensivă militară la sfârșitul lunii ianuarie. Rusia neagă acuzațiile, iar președintele de la Kremlin, Vladimir Putin a purtat în ultimul timp discuții, inclusiv pe marginea acestui subiect cu mai mulți lideri mondiali. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia că un eventual atac militar asupra Ucrainei va avea "un preț foarte mare", reafirmând susținerea pentru suveranitatea națiunii ucrainene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău