Experți în demografie: Rep. Moldova este o țară neprietenoasă persoanelor vârstnice

  • 21 Octombrie 2022 12:51
Experți în demografie: Rep. Moldova este o țară neprietenoasă persoanelor vârstnice

Rep. Moldova este o țară neprietenoasă persoanelor vârstnice, afirmă experții în demografie. Potrivit unui studiu inițiat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), 26 la sută din persoanele cu vârsta de peste 50 de ani au  declarat că se simt extrem de singuratice. Acest fapt se datorează nivelului de educație, situației financiare precare și lipsei interacțiunii între generații. Autorii studiului trag alarma pentru a evita un colaps demografic și spun că până în 2050 se preconizează că jumate din populația Rep. Moldova va avea peste 50 de ani.

Populația Rep. Moldova îmbătrânește accelerat, iar societatea nu este actualizată cu politici sociale pentru a include persoanele vârstnice în viața activă. Acest fapt duce la o izolare maladivă, iar jumătate din populația de peste 50 de ani este afectată de depresie, dependență financiară și sensibilă la manipularea opiniei publice, au declarat mai mulți experți în cadrul unei dezbateri pe tema „îmbătrânirea populației și suportul intergenerațional”.

Expertă în neuro-știință din Marea Britanie, Tara Keck, a declarat că o mare parte din persoanele vârstnice din Rep. Moldova se confruntă cu probleme induse de prejudecățile societății. Acestea pot fi evitate sau atenuate prin implicare participativă în procesul social, practicarea voluntariatului, deschiderea la noi modele de comunicare între vârste diferite prin utilizarea noilor tehnologii, a spus experta britanică.

„Știm că dacă creăm o activitate, foarte multe persoane singuratice nu vor fi consecvente să participe, însă atunci când activitatea este culminată cu un scop: voluntariat, cursuri pentru calculator, va fi mult mai ușor. Pentru mai multe persoane cu o situație dificilă, faptul că singurătatea are un scop este un lucru foarte util, și trebuie să pregătim diverse abilități utile pentru angajare, abilități tehnologice care ar putea fi utile și în comunicarea cotidiană cu persoanele mai vârstnice.”, a spus Tara Keck,.

Sistemul poate fi adaptat, iar persoanele vârstnice pot anima cotidianul prin implicare, a subliniat demograful Valeriu Sainsus. Potrivit cercetătorului, persoanele vârstnice trebuie să se adapteze la noile realități prin utilizarea noilor tehnologii folosite în comunicarea la distanță, instruire, participare în cadrul comunității.

„Sunt necesare programe care ar combate stereotipul populației îmbătrânite. Este foarte important să nu omitem sentimentul de solidaritate și coeziune, dialog inter generațional. Să creăm oportunități pentru educație și învățarea pe tot parcursul vieții. Și tot aici aș mai identifica și faptul cp este destul de important faptul să aplicăm elemente inovative de percepere a sistemelor informaționale pentru generațiile vârstnice”, a precizat Valeriu Sainsus.

Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, a declarat că ministerul va iniția un set de politici cu privire la încetinirea procesului de îmbătrânire a populației, precum extinderea asistenței sociale la domiciliu, încurajarea persoanelor vârstnice să rămână active în câmpul muncii, completarea venitului prin programul „Fondul de Argint”, crearea de activități de voluntariat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău