Experți | În 2023 din punct de vedere politic, cea mai mare realizare este deschiderea negocierilor de aderare la UE, însă la capitolul economie există deficiențe, lucru care afectează imaginea guvernării pro-europene
-
19 Decembrie 2023 11:36
Anul 2023 pentru Rep. Moldova nu a fost lipsit de variații, înregistrându-se atât succese cât și insuccese, sugerează experții. Din punct de vedere politic, cea mai mare realizare este deschiderea negocierilor de aderare la UE, însă analiștii atrag atenția că la capitolul economie există deficiențe, lucru care afectează imaginea guvernării pro-europene. Și în sectorul justiției, autoritățile statului mai au mult de lucru, transmite Radio Chișinău.
Din punct de vedere politic, 2023 a fost un an cu urcușuri și coborâșuri, susține comentatorul Anatol Țăranu. Potrivit analistului, în acest an guvernarea a înregistrat progrese, dar și eșecuri, uneori supărătoare. Totuși, cea mai mare realizare politică a fost deschiderea negocierilor de aderare la UE.
„Partea proastă a lucrurilor este că parcursul european așa și nu a devenit unul ireversibil. Sondajele sociologice arată că problemele economice și sociale cu care se confruntă societatea noastră, și care s-au evidențiat și în 2023, influențează negativ imaginea guvernării proeuropene. Asta ar însemna că la viitoare alegeri naționale guvernarea pro europeană ar putea înregistra un rezultat care nu va permite ca parcursul european să fie continuat pe aceeași dimensiune precum persistă astăzi în redacția guvernării PAS și președintei Maia Sandu”, a menționat Țăranu.
Expertul Comunității WachDog, Andrei Curăraru, susține că la capitolul justiție, în 2023, a existat o activitate destul de propice a Comisei pre-vetting. În același timp, au fost adoptate un șir de legi care erau necesare.
„Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că anulare deciziilor Comisei prevetting, lipsa unor dosare majore și de rezonanță care să fie finalizate și să rezulte în condamnări, inclusiv cu retrocedarea banilor, de exemplu din miliardul furat, trenează. Cred că justiția va fi capitolul cel mai îndelung negociat cu UE. Trebuie să ne asumăm acest fapt”, a declarat Curăraru.
Expertul a mai precizat că fără o justiție funcțională și previzibilă nu va exista nici business în Rep. Moldova, nici integrare în Uniunea Europeană și nici statul nu va funcționa corect. Perspective există și frontul de lucru este mare, iar important este ca reforma justiției să continue, a conchis Andrei Curăraru.