Experți | În 2020, R. Moldova a înregistrat cea mai mare scădere economică din ultimele două decenii. Este prognozată o creștere de 4,5% în 2021, dar care nu va acoperi reducerea de anul trecut, iar efectele recesiunii vor fi resimțite și în următorii ani

  • 21 Aprilie 2021 12:50
Experți | În 2020, R. Moldova a înregistrat cea mai mare scădere economică din ultimele două decenii. Este prognozată o creștere de 4,5% în 2021, dar care nu va acoperi reducerea de anul trecut, iar efectele recesiunii vor fi resimțite și în următorii ani

În 2020, Republica Moldova a înregistrat cea mai mare scădere economică din ultimele două decenii. În acest an, experții prognozează o creștere de 4,5%, care nu va acoperi reducerea de anul trecut, iar efectele recesiunii vor fi resimțite și în următorii ani, potrivit publicației „Tendințe în economia Moldovei” realizată de Institutul Național de Cercetări Economice.

Scăderea Produsului Intern Brut cu 7%, înregistrată anul trecut, este cea mai mare contractare a economiei din ultimii cel puțin 20 de ani, potrivit studiului. Economia Republicii Moldova a fost afectată mai mult decât cele ale țărilor din regiune, una din cauze fiind seceta și vulnerabilitatea sectorului agricol la factorii climaterici, a explicat directorului Institutului, Alexandru Stratan.

Potrivit studiului, pentru acest an este prognozată o creștere a economiei cu 4,5%, dar unele sectoare, precum agricultura, nu vor atinge nici nivelul anului 2019. Recesiunea se va resimți și în următorii ani, iar economia națională va rămâne una de consum, bazată în mare parte pe remitențele externe, afirmă Alexandru Stratan.

Mai multe companii s-au închis definitiv. Efectele se vor resimți și în următorii ani, deoarece închiderea locurilor de muncă duce la exodul forței de muncă. Aceasta va determina ca creșterea economică să fie bazată și în continuare pe consum, care este alimentat din remiterile concetățenilor noștri. 

Totodată, potrivit studiului, în acest an se înregistrează și presiuni inflaționiste. 

Așteptăm o dinamică moderată a inflației din cauza situației incerte în țară și în lume cauzate de impactul Covid asupra economiei și veniturilor populației. Totuși, ajustarea accizelor la țigări la începutul anului și fluctuația cursului de schimb indică și asupra apariției unor presiuni inflaționiste, afirmă experta Olga Timofei.

Guvernul a prognozat pentru acest an o creștere economică de 4,7% și a inflației de 2,7 la sută.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,26
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău