Experți | Impunitatea perpetuează abuzurile și violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

  • 19 Aprilie 2022 12:56
Experți | Impunitatea perpetuează abuzurile și violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Situația privind respectarea drepturilor omului în regiunea separatistă transnistreană continuă să fie una gravă, potrivit Raportului de țară pentru anul 2021, publicat de Departamentul american de Stat. Experții pe problematica regiunii transnistrene au spus pentru Radio Chișinău că cea mai mare problemă rămâne a fi lipsa unor mecanisme de sancționare a abuzurilor, dar și o serie de pretinse ”legi” care au menirea să descurajeze libertățile cetățenilor.

Raportul Departamentului de Stat de la Washington arată că în regiunea transnistreană sunt aplicate în continuare tratamentele degradante și tortura. În regiune sunt practicate detențiile și arestările arbitrare, mai ales a vocilor critice la adresa administrației separatiste.

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, spune că, totuși, cea mai gravă problemă în regiune este impunitatea, care formează un cerc închis în ceea ce privește respectarea drepturilor omului.

„Cea mai mare problemă din punctul meu de vedere ar fi impunitatea. Persoanele care săvârșesc anumite fapte împotriva locuitorilor din regiunea transnistreană cunosc faptul că la momentul de față nu există un instrument eficient care i-ar sancționa pentru aceste fapte ilegale sau abuzuri împotriva oamenilor. Acest fenomen naște alt fenomen. Locuitorii nu cunosc sau nu înțeleg că nu are rost să se adreseze instanțelor naționale pentru că acestea nu intervin, nu-i apără, nu-i ajută.”

În regiune, libertatea de exprimare este suprimată, iar administrația de la Tiraspol intenționează să adopte legi represive, care ar îngrădi și ar permite aplicarea pedepselor cu închisoarea pentru cetățenii care vor încerca să apeleze la instanțele constituționale de la Chișinău sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, spune jurnalista de la portalul „Zona de securitate”, Irina Tabaranu:

În regiune, libertatea de exprimare este suprimată, iar administrația de la Tiraspol intenționează să adopte legi represive, care ar permite aplicarea pedepselor cu închisoarea pentru cetățenii care vor încerca să apeleze la instanțele constituționale de la Chișinău sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, spune jurnalista de la portalul „Zona de securitate”, Irina Tabaranu.

Jurnalista, specializată pe regiunea transnistreană, atrage atenția că „regimul autoritar” de la Tiraspol încearcă astfel să-și fortifice pozițiile.

În raportul Departamentului de Stat al SUA se menționează și despre situația precară a școlilor cu predare în limba română, limitarea libertăților de circulație, de întrunire și de asociere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău