Experți: Implicarea unei organizații politice neînregistrate în activități de mobilizare electorală a avut un impact major asupra corectitudinii procesului electoral
-
06 Noiembrie 13:55
Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte apreciază scrutinele din 20 octombrie și 3 noiembrie ca fiind „doar parțial libere și parțial corecte”. Experții Coaliției au remarcat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că integritatea procesului a fost afectată de ingerințe străine, de finanțare ilicită a campaniilor și de coruperea alegătorilor, transmite Radio Chișinău.
Secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, a declarat că „susținerea clandestină oferită unei rețele subsersive și implicarea unei organizații politice neînregistrate în activități de mobilizare electorală au avut un impact major asupra corectitudinii procesului electoral”. Aluzie la blocul „Pobeda” care nu a fost înregistrat în R.Moldova.
În acest context, Coaliția semnalează „lipsa unui control judiciar eficient” și a unei colaborări strânse între autorități, precum și „întârzieri în tragerea la răspundere a celor vinovați”. Situația respectivă a contribuit la „perpetuarea acestor practici” și la erodarea „încrederii cetățenilor în corectitudinea procesului democratic”.
„Coaliția apreciază eforturile poliției, a Centrului Național Anticorupție și ale altor autorități în documentarea și investigarea cazurilor de finanțare ilicită și a coruperii alegătorilor. Cu toate acestea, regretăm că, deși organele de drept erau conștiente de riscurile acestor practici, măsurile preventive necesare pentru a combate finanțarea ilegală, nu au fost adoptate la timp, iar intervențiile din actuala campanie electorală au fost insuficiente în raport cu amploarea fenomenului. Deși organele de drept erau la curent cu acest risc și au emis avertizări, măsurile luate nu au fost suficiente, iar reacția întârziată a permis acestor acțiuni să afecteze imparțialitatea scrutinului”, a spus Polina Panainte.
La rândul său, șeful Misiunii de Observare Promo-LEX a recentelor scrutine, Nicolae Panfil, a spus că actlula „campanie electorală s-a desfășurat în conformitate cu prevederile cadrului legal”, dar a fost marcată de mai multe nereguli și ilegalități, precum și de „numeroase cazuri de influențare a votului”, „polarizarea electoratului” și „finanțarea prin părți terțe”.
Nicolae Panfil a subliniat „nevoia urgentă de reglementare și monitorizare mai strictă pentru a proteja transparența procesului democratic”.
„Au persistat numeroase practici ilegale și nereglementate, care au afectat integritatea procesului electoral și au sumbinat principiul transparenței. O problemă semnificativă a fost finanțarea activităților de campanie prin intermediul unor terți neînregistrați. Unii candidați și susținătorii acestora au utilizat o retorică negativă și mesaje instigatoare la ură, precum și divizarea socială pe criterii identitare și politice. Coaliția regretă lipsa intervențiilor prompte din partea autorităților pentru sancționarea discursului instigator la ură, dar și a implicării cultelor religioase în campania electorală”, a menționat Nicolae Panfil.
La rândul ei, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a salutat maniera echilibrată în care majoritatea posturilor de televiziune au reflectat campania electorală, dar a constatat mai multe abateri care au afectat imparțialitatea procesului.
„Pluralismul de opinie și echilibrul de gen nu au fost asigurate pe deplin. În emisiuni s-a remarcat partizanatul unor instituții media față de anumiți concurenți electorali”, a precizat Nadine Gogu.
Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte este formată dintr-o rețea de organizații neguvernamentale cu expertiză în domeniul electoral.