EXPERȚI: Hotărârea CC, prin care a fost anulată numirea a patru membri ai CSM, motivată de încălcarea procedurii de adoptare a legilor. Păreri împărțite în privința modului în care aceasta ar putea deveni un precedent
-
11 Iunie 2021 13:18
Hotărârea de ieri a Curții Constituționale, prin care a fost anulată numirea a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, a fost motivată de încălcarea procedurii de adoptare a legilor, constată experții. Ei însă au păreri împărțite în privința modului în care această hotărâre ar putea deveni un precedent și în cazul numirii altor funcționari, în speță a procurorului general, trasmite Radio Chișinău.
Curtea Constituțională a declarat ieri neconstituțională modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii din decembrie 2019, care prevedea inclusiv majorarea numărului de membri de la 12 la 15. Totodată, Curtea a anulat hotărârea Parlamentului privind desemnarea a patru membri ai CSM, în baza modificărilor respective.
Prin hotărârea sa, Curtea Constituțională a încălcat principiul inamovibilității pentru a asigura supremația Constituției, este de părere expertul în drept constituțional, fost membru al CSM, Teodor Cârnaț. El a declarat pentru Radio Chișinău că această hotărâre poate crea precedente, inclusiv în privința procurorului general care, de asemenea, a fost numit în baza unor modificări legislative anulate ulterior de Curtea Constituțională.
Pe de altă parte, juristul Iulian Rusu menționează că la adoptarea deciziei, Curtea a făcut referire în special la încălcarea procesului de adoptare a modificărilor respective și anume că proiectul a fost votat în Parlament înainte de a fi publicată hotărârea Guvernului. Chiar dacă există similitudini în privința numirii Procurorului General, totuși, este vorba de cazuri diferite, consideră expertul.
Amintim că sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de deputați PAS. Ei consideră că nu a fost asigurată suficientă transparență la numirea celor patru membri ai CSM și că au fost selectați pe criterii politice.