Experți: După obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, Rep. Moldova demonstrează că are un potențial de dezvoltare pe piețele internaționale

  • 25 Noiembrie 2022 13:40
Experți: După obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, Rep. Moldova demonstrează că are un potențial de dezvoltare pe piețele internaționale

Rep. Moldova a făcut pași importanți în realizarea proiectului de integrare europeană odată cu obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pe 23 iunie, anul curent, transmite Radio Chișinău.

Uniunea Europeană este astăzi primul partener comercial al Rep. Moldova, și schimburile comerciale au fost extinse și consolidate. Potrivit experților, finalizării conectării Rep. Moldova împreună cu Ucraina, la rețeaua energetică europeană este cea mai mare realizare printre prioritățile și constrângerile întâlnite timp de 8 ani de la ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

După obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, Rep. Moldova demonstrează că are un potențial de dezvoltare pe piețele internaționale după implementarea bunelor practici conform legislației europene.

Rep. Moldova a făcut anumiți pași pe calea integrării europene, dar mai are un drum lung de făcut pentru a implementa toate cerințele, a spus directoarea biroului Fundației Konrad-Adenauer-Stiftung din Rep. Moldova, Snejana Serebrian:

„Dialogul politic dintre Uniunea Europeană și Rep. Moldova s-a consolidat mai ales odată cu acordarea statutului de țară candidată, pe 23 iunie anul curent. Așa cum menționau autorii raportului, pe lângă progresele înregistrate de Rep. Moldova, unul din factorii care a fost determinat în acordarea statutului de țară candidată, a fost și determinarea fără echivoc din partea Uniunii Europene de a răspunde războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucraine.”

La nivel național, în Rep. Moldova are loc un mecanism de resetare în toate domeniile, iar în acest sens adoptarea strategiei naționale de dezvoltare națională „Moldova europeană” 2030 este cel mai important document în procesul integrării în Uniunea Europeană, a declarat directorul IPRE, Iulian Groza:

„La nivel parlamentar și guvernamental, inclusiv în parteneriatul de dezvoltare, a fost adoptarea noii strategiei Moldova  2030, care stabilește cadrul de politici pe termen lung, obiectivele strategice de dezvoltare a Rep. Moldova care sunt racordate, armonizate cu prioritățile pe termen lung pe care le stabilește Rep. Moldova cu Uniunea Europeană. Cu alte domenii antifraudă, cred că cele mai importante referințe ține de activitatea instituțiilor competente, în mare parte ARBI, ANI, CNA”.

Rep. Moldova ar trebui să înainteze și în reformele privind organizarea și atribuirea responsabilităților pentru Administrațiile Publice Locale. Directorul executiv al Centrului „Expert Grup”, Adrian Lupușor afirmă că succesul procesului de integrare depinde și de informarea corectă a populației. Informarea societății este crucială, iar clișeele propagandistice ar trebui explicate, spune Alexandru Lupușor:

„Extrem de important este acum informarea societății despre procesul de implementare, dar și acordul de asociere și a condițiilor Uniunii Europene în contextul statutului de țară candidat, pentru că succesul procesului de integrare europeană se bazează nu doar pe reformele inițiate și implementate de către guvern, dar și pe participarea întregii societăți, ”

Anul acesta se împlinesc 8 ani de când Parlamentul Rep. Moldova a ratificat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. În această perioadă, Rep. Moldova a primit o finanțare de peste 900 milioane de euro pentru implementarea proiectelor europene în varii domenii, printre care energia verde, stabilitatea regională, fondul ecologic, gestionarea frontierelor, domeniul dezvoltării regionale, implementarea politicilor audio-vizuale și mass-media în special pentru contracararea dezinformării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,63 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău