EXPERȚI | Dreapta politică are nevoie să coalizeze, dacă își dorește să aibă șanse egale de luptă în campania electorală

  • 06 Noiembrie 2018 13:51
EXPERȚI | Dreapta politică are nevoie să coalizeze, dacă își dorește să aibă șanse egale de luptă în campania electorală

Partidele politice de pe eșichierul de dreapta din R. Moldova au nevoie stringentă să se coalizeze, dacă își doresc să aibă șanse în campania electorală pentru parlamentarele din februarie anul viitor. De această părere sunt unii experți, după discuțiile începute ieri de PL și PLDM cu blocul ACUM format din Platforma DA și PAS, despre o eventuală colaborare la alegeri, în particular la desemnarea candidaților în circumscripțiile uninominale.

Dreapta politică are nevoie să facă o coaliție, dacă își dorește să aibă șanse egale de luptă cu socialiștii și democrații în campania electorală. Deși, în istoria R. Moldova sunt puține cazuri când formațiunile de dreapta s-au coalizat pentru a obține în final un scor bun la alegeri, observă analistul politic Ion Tăbârță.

„Acum, reieșind din situația politică, dreapta ca niciodată are nevoie de această coalizare, în mod special este vorba despre coalizarea în circumscripțiile uninominale. Dacă dreapta dorește într-adevăr să poată să lupte de la egal cu socialiștii, dar și cu partidul de guvernământ ar trebui să realizeze acest lucru, dacă nu-șansele scad vertiginos(...)

Atât PAS, cât și Platforma DA sunt partide recente, care nu au fost la guvernare ca să se compromită. Probabil aceste partide se gândesc și la acele lovituri pe care le vor avea din partea guvernării și vor să vină în fața electoratului cu un anumit proiect politic nepătat cu anumite acte ale guvernării. Dar vedem că discută cu alte partide, cu PL și PLDM care înainte reprezentau dreapta politică din R. Moldova, care deși au trecut prin resetări mai au oameni valoroși care pot ajuta dreapta politică”.

Analistul Nicolae Negru consideră că discuțiile dintre blocul Acum, format din PAS și PPDA, cu PL și PLDM sunt un bun început. El subliniază că ar trebui să fie analizată atent situația din fiecare circumscripție pentru a desemna candidatul cu cele mai mari șanse.

„Aceste două partide au nevoie de ajutorul celorlalte formațiuni. În unele situații, cred că aceste acțiuni de coordonare trebuie să inclus și PD, în acele circumscripții unde de exemplu șansele reprezentanților PSRM de a trece sunt mai mari. Se manifestă o anumită încredere a PAS și PPDA că vor câștiga fără ajutorul acestor partide mai mici, dar acest lucru este riscant și situația se poate schimba din zi în zi. Paza bună trece primejdia rea și coordonarea acțiunilor între forțe cu obiective programatice comune e benefică pentru toate formațiunile”.

Amintim că Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au anunțat sâmbătă că vor merge împreună la viitoarele alegeri și vor forma blocul electoral ACUM.  Liderii PAS și Platformei DA au anunțat că viitorul bloc nu va include alte formațiuni politice, dar este deschis și pentru alți candidați din partea unor partide proeuropene de dreapta cu condiția ca aceștia să treacă testele de integritate și meritocrație.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
15
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:10,8 m/s
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
14
Mon
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău