Experți: Donald Trump ar putea forța o pace fragilă și injustă în Ucraina, care ar submina relațiile internaționale
-
14 Februarie 15:44
![Experți: Donald Trump ar putea forța o pace fragilă și injustă în Ucraina, care ar submina relațiile internaționale Experți: Donald Trump ar putea forța o pace fragilă și injustă în Ucraina, care ar submina relațiile internaționale](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252614-206879.png)
Președintele american Donald Trump ar putea forța o pace fragilă și injustă în Ucraina, care ar torpila relațiile internaționale consolidate după cel de-al doilea război mondial, au declarat experții în cadrul unei dezbateri publice organizate astăzi, 14 februarie, de agenția IPN. În acest context, Republica Moldova trebuie să-și consolideze independența față de Kremlin și parcursul european, au avertizat aceștia, transmite Radio Chișinău.
Noua administrație de la Washington riscă să ducă o politică conciliatoristă în raport cu Kremlinul, a declarat profesorul universitar Marin Gherman.
În acest sens, presiunile din partea electoratului lui Trump de a încheia un armistițiu cât mai rapid ar putea impulsiona Federația Rusă să solicite multe condiții în defavoarea Ucrainei, aducând astfel o lovitură atât poporului ucrainean, cât și dreptului internațional.
„Îl văd în primul rând pe Donald Trump foarte grăbit, este o promisiune electorală care îl obligă să facă o pace rapidă în Ucraina, fără să țină neapărat cont de continuitatea politicii americane în spațiile în care a încercat să semene democrație. De aceea, o pace în Ucraina poate să aibă loc, cu acceptarea de către SUA, a logicii lui Putin de existență a unor sfere de influență. O revenire la logica sferelor de influență este posibilă, sacrificând Ucraina în aceste clipe, dar ar putea să genereze la nivelul relațiilor internaționale un efect de domino greu de prognozat”, a spus Marin Gherman.
În acest context, elitele europene trebuie să fie consecvente în privința îndatoririlor pe care le au față de statele care și-au afirmat aspirațiile europene – Georgia, Armenia și Republica Moldova – și pe care Rusia încearcă să le ancoreze în sfera sa de influență, inclusiv prin intermediul zonelor separatiste, a subliniat analistul politic Igor Boțan.
„Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri pentru a-și revizui atitudinea față de forța sa politică și statutul său de actor geopolitic, pentru că revenirea președintelui Trump pune Europa în situația să-și reconsidere strategiile. Uniunea Europeană va trebui să adopte decizii care să consolideze această unitate de țări și sper ca Uniunea Europeană s-a convins că orice zone gri lăsate între Rusia și Uniunea Europeană nu sunt altceva decât mere ale discordiei”, a spus Igor Boțan.
Astfel, Republica Moldova trebuie să-și canalizeze toate eforturile spre consolidarea independenței față de Federația Rusă, a afirmat expertul Andrei Curăraru.
„Noi trebuie să semnalizăm faptul că pentru noi calea europeană este ireversibilă, să mergem cu pași rapizi spre integrare europeană. Noi suntem parte dintr-o altă civilizație și această civilizație sperăm că ne va ajuta în toate eforturile noastre de a scăpa de această dependență, de la apărarea anti-aeriană pentru dronele care cad tot mai frecvent pe teritoriul Republicii Moldova, până la eforturile de decuplare energetică de această zonă gri de influență”, a spus Andrei Curăraru.
Expertul a remarcat că pe lângă conflictul ucrainean, la masa negocierilor va fi abordat și subiectul diferendului transnistrean. Expertul a accentuat necesitatea ca Republica Moldova să-și consolideze parcursul european și să colaboreze strâns cu partenerii internaționali pentru a asigura o soluționare durabilă a conflictului din stânga Nistrului.