EXPERȚI | Dezechilibrul economic a apărut în cei doi ani de pandemie. Prioritatea Guvernului este majorarea salariilor în sectorul bugetar

  • 19 Decembrie 2022 13:37
EXPERȚI | Dezechilibrul economic a apărut în cei doi ani de pandemie. Prioritatea Guvernului este majorarea salariilor în sectorul bugetar

În Republica Moldova dezechilibrul economic a apărut în cei doi ani de pandemie, dar și în acest an de război. Acum prioritatea Guvernului este majorarea salariilor în sectorul bugetar, iar principala constrângere pentru dezvoltarea statului devine deficitul de capital uman în sectorul public, ceea ce e o problemă dramatică, a declarat directorul de program la Centrul Expert-Grup, Alexandru Fala, în cadrul unei dezbateri de astăzi la agenția de știri IPN. Totodată, el a menționat că deficitul bugetar al Republica Moldova în următorii ani nu va depăși nivelul de 40 de procente, o creștere semnificativă, dar nu dramatică, transmite Radio Chișinău.

Pentru ca țara să se dezvolte, afacerile private să prospere, impozitele să fie generate, pentru a avea noi locuri de muncă, dar și pentru a proteja cetățenii, Republica Moldova are nevoie de echilibru în economie. Preocuparea celor care se ocupă de politica bugetar-fiscală, ar trebui să impulsioneze dezvoltarea și să mențină societatea în echilibru, a declarat expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, în cadrul evenimentului.       

„Economia are o inerție foarte mare, iar politica bugetar fiscală trebuie să lucreze asupra posibilelor dezechilibre. În economia noastră dezechilibrele au apărut în doi ani pandemici și în acest an de război și de aici vin problemele. Noi avem o situație specifică legată de criza sanitară în doi ani, criza legată de refugiați și de creșterea dramatică a prețurilor, iar principala preocupare a guvernării în această situație este să ajute businessul. O politică bugetar fiscală trebuie totuși să aibă întotdeauna în vizor de dezvoltare tehnologică pentru ca acesta este viitorul, dacă pas cu pas nu împingem sectoarele inovative riscăm să rămânem cu această dezechilibrare”, a declarat Igor Boțan.        

În anul 2022 și 2023, Republica Moldova va fi în situația în care va avea foarte multe cheltuieli bugetare. Iar întârzierile în calendarul bugetar au devenit cumva o normalitate în Republica Moldova, pe timpul diferitor guvernări, a declarat directorul de program la Centrul Expert-Grup, Alexandru Fală.                   

„Veniturile vor constitui puțin peste 100 miliarde de lei, iar cheltuielile vor prezenta în jur de 119 miliarde de lei și un deficit bugetar de 19 miliarde de lei. E un deficit bugetar foarte mare, aproximativ un miliard de dolari. Legea prevede că la noi deficitul bugetar ar trebui să fie 2,5 procente din produsul intern brut și iată noi o să intrăm într-o perioadă de câțiva ani în care noi vom avea deficite bugetare mai mari ca trei procente din produsul intern brut. Se planifică ca în următorii ani,  chiar și cu aceste deficite bugetare destul de mari, datoria noastră nu va depăși nivelul de 40 de procente, o creștere semnificativă, dar nu dramatică”, a pus Alexandru Fală.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizate de Agenția de știri IPN cu tema „Politica bugetar-fiscală și bugetul 2023: formă și conținut în abordare”.   

Amintim că, zilele acestea în Parlament este dezbătut bugetul pentru anul viitor.

În Republica Moldova, anul bugetar începe la 1 ianuarie și se termină la 31 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:5,66 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău