Experți, despre vizita Maiei Sandu la Bruxelles și Paris: Pe masa discuțiilor în mod evident va fi subiectul integrării europene a Republicii Moldova

  • 17 Mai 2022 12:46
Experți, despre vizita Maiei Sandu la Bruxelles și Paris: Pe masa discuțiilor în mod evident va fi subiectul integrării europene a Republicii Moldova

Vizita președintei Maia Sandu la Bruxelles și Paris urmărește să consolideze suportul politic al UE pentru Chișinău și să îi convingă pe unii actori europeni să susțină statul de țară candidată al aderare. Maia Sandu le va spune membrilor Parlamentului European despre determinarea Chișinăului de a face reforme și va transmite mesajul că Rep. Moldova dorește să se „occidentalizeze conform standardelor europene”. Iar întrevederea cu liderul de la Paris este importantă, deoarece Franța deține, în prima jumătate a anului curent, președinția UE, transmite Radio Chișinău.

În mod cert, discursul Maiei Sandu în Parlamentul European se va axa pe subiecte de integrare europeană. Expertul IPRE, Mihai Mogâldea, spune că vizita este importantă și în contextul în care, în a doua jumătate a lunii iunie, va avea loc Summitul Consiliului European – un eveniment important pentru viitorul european al Rep. Moldova.

„Parlamentul European oferă o platformă foarte bună de expunere a unor mesaje, de promovare a acestor mesaje. (...) Președinta Maia Sandu dorește să utilizeze această oportunitate pentru a discuta, a încerca să convingă anumiți actori de la Bruxelles, care sunt mai reticenți să ofere această perspectivă clară de oferire a statutului de țară candidată. (...) Vizita va oferi posibilitatea delegației noastre să discute inclusiv pe marginea chestionarului care a fost transmis la Bruxelles și care la această oră este analizat de Comisia Europeană pentru pregătirea opiniei pe marginea acestui chestionar.”

Experții consideră că în discuțiile cu președintele francez Emmanuel Macron, Maia Sandu ar putea solicita un sprijin mai ferm pentru Rep. Moldova în situația în care în Franța există încă multă reticență în privința integrării Rep. Moldova. Discuțiile Sandu-Macron sunt importante și din perspectiva inițiativei liderului de la Paris cu privire la revizuirea tratatelor europene ce țin de procesele integraționiste, consideră expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca.

„Întâlnirea cu dl. Macron este, la fel, foarte importantă, în special din perspectiva acestei inițiative de aderare. (...) Pe masa discuțiilor în mod evident va fi subiectul integrării europene Rep. Moldova. Știm foarte bine că Franța deține acum președinția UE, mandat ce expiră la sfârșitul lunii iunie, și asta este foarte important pentru a promova interesele Rep. Moldova în raport cu Franța.

Amintim că Rep. Moldova a semnat cererea de aderare la UE în data de 3 martie, după ce demersuri similare au făcut Ucraina și Georgia. Într-un timp record, Chișinăul a transmis cele două chestionare de aderare, în baza cărora Comisia Europeană evaluează situația din Rep. Moldova, urmând să formuleze o opinie în privința perspectivelor de oferire a statutului de țară candidată la aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,71
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,66 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău