Experți, despre Summitul Parteneriatului Estic: Va seta prioritățile de cooperare între UE și statele membre ale Parteneriatului pentru următorii șase ani, dar și rezultatele scontate
-
14 Decembrie 2021 14:47
Summitul Parteneriatului Estic care se va desfășura mâine la Bruxelles reprezintă o bună oportunitate pentru aprofundarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și statele membre ale acestei platforme, în special cele cu aspirații europene, comentează experții. Summitul ar putea reprezenta și o recunoaștere, de facto, a formatului „Trio asociat”, din care fac parte Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
Summitul este important pentru că va seta prioritățile de cooperare între UE și statele membre ale Parteneriatului pentru următorii șase ani, dar și rezultatele scontate, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Institutului de Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea. În relația Republica Moldova-UE, summitul va contribui la definitivarea agendei de asociere pentru următorii șase ani.
Una dintre noutățile acestui summit este participarea Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, adică a statelor cu aspirații europene, în formatul „Trio asociat”. Acestea ar putea obține mai multă asistență din partea Uniunii Europene, opinează Mihai Mogâldea.
Sunt două elemente importante: recunoașterea importanței acestui „Trio asociat” și recunoașterea perspectivei de integrare europeană a acestor trei state. Dacă cel puțin unul unul dintre acestea aspecte se va regăsi în declarația finală a summitului, va fi un semnal clar că UE vede într-o manieră diferențiată cooperarea cu cele șase state membre ale Parteneriatului Estic.
Analistul politic Ion Tăbârță observă în același timp că Parteneriatul Estic nu a îndreptățit așteptările inițiale, inclusiv pentru că statele membre, printre care și Republica Moldova, nu au îndeplinit reformele promise. Potrivit expertului și Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol mai important în asigurarea securității și stabilității în regiune.
Cu toate că înțelegem că UE nu este un actor internațional care să poată asigura securitatea din punct de vedere militar, oricum, pentru a face față, pentru a spori reziliența la o serie de provocări geopolitice, UE ar trebui să acționeze geopolitic.
Amintim că Parteneriatul Estic a fost lansat în 2008, având drept obiectiv consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase state ex-sovietice: Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Primele trei au încheiat acorduri de asociere și au obținut regim liberalizat de vize cu UE, dar Belarus a anunțat în vara acestui an că își suspendă calitatea de membru, în contextul relațiilor tot mai tensionate dintre Bruxelles și regimul lui Alexandr Lukașenko.