Experți, despre strategia privind recuperararea banilor din fraudele bancare: Manipulează, induce în eroare și are un caracter politic

  • 18 Iunie 2018 11:17
Experți, despre strategia privind recuperararea banilor din fraudele bancare: Manipulează, induce în eroare și are un caracter politic

Documentul privind strategia de recuperare a mijloacelor financiare în urma fraudelor bancare are un caracter politic și prezintă faptele distorsionat, susțin reprezentanții Centrului de Politici și Reforme (CPR).

Potrivit experților, documentul induce în eroare, manipulează cu faptele, suprapune cifre din diferite procese și este unul cu caracter mai mult politic, decât de investigație. Astfel, reprezentanții Centrului susțin că acesta ar avea un caracter politic deoarece este „atent articulat pentru a proteja politicienii de la putere, ceea ce creează îngrijorări despre independența politică a instituțiilor autoare și implicarea lor în jocuri politice”. În același timp, CPR mai constată că documentul nu se referă doar la recuperarea miliardului furat din rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ci la recuperarea activelor deturnate pe parcursul anilor 2007-2014, iar suprapunerea acestor două procese, crează confuzie și spațiu pentru speculație.

„Obiectivul de a recupera 10,7 miliarde de lei e modest, în condițiile în care strategia acoperă toate deturnările de fonduri din 2007-2014, nu doar „furtul miliardului”. Documentul nici nu prevede recuperarea deplină a deja vestitului miliard. Formula care a stat în baza setării acestui obiectiv (13 miliarde lei în Hârtii de Valoare de Stat minus veniturile din lichidarea celor trei bănci) este una speculativă. Procesul de lichidare provine din contul activelor celor trei bănci falimentate, pe când miliardul de Dolari SUA alocat din rezervele BNM rămâne nerecuperat pe deplin. Este dificil de estimat suma totală sustrasă între 2007 și 2014 din trei bănci, însă aceasta pare să fie mai mare de 10 miliarde Lei (obiectivul stabilit de Strategie)”, au subliniat experții. 

CPR Moldova mai notează că publicarea documentului este un semn bun, sugerând că autoritățile sunt nevoite să spargă tăcerea la acest subiect. Din 2016, politicienii fac tot posibilul pentru a evita subiectul investigării crimelor financiare. Potrivit experților, este salutabil faptul că se recunoaște faptul că din miliardul furat nu s-a recuperat nimic. 

Amintim că Procuratura Generală (PG), Centrul Național de Anticorupție (CNA) și Autoritatea pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) au prezentat, la 13 iunie, ”Strategia de recuperare a mijloacelor financiare”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău