Experți, despre programul „Cetățenie prin Investiție” | Litvinenco: ”Susținem ferm abrogarea acestei legi, pentru că are foarte mari probleme”
-
21 Noiembrie 2019 14:28
Programul „Cetățenie prin Investiție” rămâne suspendat până pe 23 decembrie. Totuși, abrogarea legii cetățeniei a fost votată doar în prima lectură de fosta majoritate parlamentară PSRM-ACUM. Iar, în noua conjunctură care s-a creat după ce a căzut guvernul Sandu, nu este clar dacă acordarea cetățeniei în schimbul investițiilor va fi sau nu abrogată.
Transparency International – Moldova a făcut un apel către Parlament să voteze, de urgență, în lectură finală abrogarea amendamentelor la legea cetățeniei. Fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruță, afirmă că organizația, nu o dată, a atenționat că acest program servește drept un canal de spălare a banilor murdari care vin din Est, mai ales din Rusia – fapt care pune în pericol regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Veaceslav Negruță consideră că acest program nu este altceva decât comercializarea cetățeniei moldovenești și că șeful statului, Igor Dodon, nu ar fi interesat de anularea acestuia.
„De rând cu grupul de interese care a promovat această lege, există interesul și a președintelui Igor Dodon, care foarte activ a promovat acest program până la abrogarea acestuia, în est, în special la varii conferințe și întrevederi cu cercuri de afaceri din Rusia”, a scris Veaceslav Negruță.
Blocul ACUM rămâne pe poziții și susține în continuare abrogarea legii, spune deputatul Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, votul în lectura a doua era planificat pe finalul celor 4 luni de moratoriu. Sergiu Litvinenco.
„Susținem ferm abrogarea acestei legi. De ce s-a mers pe moratoriu? Pentru a nu fi obligată Republica Moldova să plătească prejudicii companiei care a fost selectată să asigure implementarea legii. Așa ne-a asigurat atunci ministrul economiei Vadim Brânzan. Este o lege care are foarte mari probleme”, Sergiu Litvinenco.
”Legea Cetățeniei” a fost modificată în decembrie 2016, iar președintele de atunci, Nicolae Timofti, a promulgat legea chiar dacă Centrul Național Anticorupție consemnase că simplificarea procedurii poartă riscuri la adresa securității naționale.
Ulterior, în mai 2018, parlamentul a aprobat mai multe amendamente care adăugau la plafonul maxim de 5000 mii de persoane și membrii de familie a solicitanților, și au secretizat numele celor care aveau să primească cetățenia moldovenească. Peste 2 luni, guvernul condus de Pavel Filip încheia un contract cu un consorțiu din Dubai, care trebuia să promoveze programul la nivel internațional. Program care avea să fie lansat tot la Dubai, în luna noiembrie a anului trecut.