Experți, despre noua conducere a PSRM: „Este o tentativă de rebranding dictată în primul rând de rezultatele slabe obținute la ultimele alegeri”

  • 31 Ianuarie 2022 16:00
Experți, despre noua conducere a PSRM: „Este o tentativă de rebranding dictată în primul rând de rezultatele slabe obținute la ultimele alegeri”

Partidul Socialiștilor rămâne o formațiune de opoziție, determinată să debarce actuala guvernare, au anunțat astăzi noii lideri ai PSRM, aleși la Consiliul republican de sâmbătă. În noua conducere a PSRM nu se regăsesc cei mai cunoscuți membri ai săi, inclusiv fostul lider Igor Dodon, chiar dacă unii experți consideră că acesta va continua să conducă, dar din umbră, formațiunea. Analiștii comentează schimbările la nivelul conducerii PSRM drept o încercare de a-și reveni după ultimele înfrângeri electorale, dar observă că deja mai multe forțe politice încep lupta pentru eșichierul politic de stânga.

Consiliul Republican al PSRM a ales sâmbătă componența Comitetului Executiv al formațiunii, care, în conformitate cu noul statut al formațiunii, este un organ colegial de conducere, format din cinci membri. Printre aceștia nu se regăsesc membri cunoscuți ai PSRM, cum ar fi foștii președinți ai partidului Igor Dodon și Zinaida Greceanîi. Membrii Comitetului executiv al PSRM sunt fostul consilier prezidențial și ex-secretar al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, fostul vicepremier pentru Reintegrare Olga Cebotari, deputații Adela Răileanu, Grigore Novac și Vlad Bătrâncea, ultimul fiind reales și în funcția de secretar executiv al partidului.

PSRM își propune un șir de reforme în justiție, combaterea corupției și sociale, va rămâne în opoziție și va lupta pentru debarcarea actualei guvernări, a declarat Vlad Bătrâncea.

PSRM este cea mai mare forță de opoziție astăzi și avem cea mai mare experiență în organizarea luptei de opoziție. Am supraviețuit și am dat jos regimuri și mai periculoase. În această situație, PSRM va face tot posibilul și va folosi toate instrumentele democratice, legale și, de ce nu, proteste, ca să determine acest regim să plece în istorieÎn privința noii formule de conducere a partidului, Vlad Bătrâncea susține că aceasta este mai democratică și mai eficientă și a declarat că Igor Dodon rămâne în PSRM și în politică.

Și analistul politic Ion Tăbârță consideră că Igor Dodon rămâne în politică și va conduce din umbră PSRM.

Faptul că aceste persoane nu se regăsesc la conducerea PSRM, mai degrabă denotă faptul că „greii” vor conduce din umbră, iar această echipă tânără urmează să spele imaginea PSRM.

Schimbările la nivelul conducerii PSRM au fost determinate de eșecurile formațiunii la ultimele scrutine, consideră analistul politic Victor Ciobanu.

Probabil este o tentativă de rebranding dictată în primul rând de rezultatele slabe obținute de PSRM la ultimele alegeri - atât la prezidențiale, cât și la cele parlamentare anticipate. Ar fi un lucru normal dacă ar reieși din democrația internă a partidului.

Partidul Socialiștilor, a formațiune de stânga, a fost constituit în anul 1997, dar a devenit o forță politică influență după ce foștii comuniști Zinaida Greceanîi și Igor Dodon au aderat la PSRM, iar ultimul a fost ales liderul acestuia. În 2014 PSRM a obținut cele mai multe mandate de deputat, iar în 2016, liderul formațiunii, Igor Dodon a fost ales președintele Republicii Moldova. Din 2019 până în 2021 PSRM a fost la guvernare în cadrul mai multor alianțe formale sau de facto. Totuși, în 2020 Igor Dodon pierde alegerile prezidențiale, iar în 2021 formațiunea trece în opoziție după ce este înfrântă la alegerile parlamentare anticipate. La următorul Congres, formațiunea schimbă formula de conducere, înlocuind funcția de președinte al partidului cu Comitetul executiv, iar Igor Dodon a fost ales președinte de onoare. PSRM deține în prezent cele mai multe mandate de aleși locali, inclusiv la conducerea raioanelor, însă un fost membru marcant al partidului, primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat recent un nou proiect politic, care este văzut de unii experți drept principalul concurent al PSRM pe stânga politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău