Experți, despre modernizarea armatei conform standardelor NATO: R. Moldova are nevoie de o armată modernă, cu logistică și armament nou. Reacția socialiștilor
-
23 Mai 2022 13:29
Republica Moldova are nevoie de o armată modernă, cu logistică și armament nou, consideră experții în domeniul apărării. Statutul de neutralitate pe care îl are Republica Moldova nu contravine necesității unei armate profesioniste. Recent, reprezentanți ai Marii Britanii și Statelor Unite s-au declarat gata să ajute militar Republica Moldova, dacă autoritățile vor cere acest lucru. Opoziția socialistă critică aceste declarații. Ministerul rus de Externe a declarat că va urmări reacția Chișinăului la propunerile Occidentului, transmite Radio Chișinău.
Republica Moldova trebuie să aibă o armată mică, dar dotată, consideră fostul ministru al Apărării, Eugen Sturza. Acesta a lansat ideea de modernizare a armatei în 2017-2019, însă procesul a fost oprit, după ce la guvernare au veni socialiștii. În opinia lui Eugen Sturza, deoarece Republica Moldova nu poate deocamdată să-și asigure de sine stătător tot necesarul pentru buna funcționare a Armatei Naționale, trebuie să mizeze pe suportul partenerilor externi:
„Toate țările neutre au o armată bine pregătită și dotată, pentru că acestea trebuie să asigure suveranitatea, neputând să se axeze pe parteneri din blocurile militare. Astfel că Republica Moldova trebuie să aibă o armată puternică, o armată bine echipată și bine dotată, care să asigure suveranitatea și independența țării. Schimbările au început, ele trebuie continuate acum. Programele care sunt implementate deja în cadrul Armatei Naționale, trebuie doar susținute. Vorbim de un complex care trebuie realizat: începând de la logistică și terminând cu dotare cu armament de generație nouă. Din păcate, de peste 30 de ani, până în anul 2018, nu au fost achiziționate echipamente și armament în armata națională. Ceea ce avem noi rămas în stocuri din perioada URSS este vechi, uzat și nu mai corespunde cerințelor actuale”.
În Armata Națională ar trebui schimbat totul, mai puțin efectivul și armele Kalașnikov care mai pot fi folosite, susține și fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță. Acesta atenționează asupra echipamentelor vechi din armată, cele mai recente fiind din anii 70-80. Schimbările nu se pot face peste noapte și e nevoie de mulți bani pentru a moderniza armata conform standardelor NATO, spune fostul ministru:
„Depinde mult de voința politică și de resursele financiare alocate. Dacă se vor aloca resurse financiare mari, adică în jur la 30-40 % din PIB anual al Moldovei, atunci cred că noi în 2-3 ani de zile am fi la standardele NATO. Dra aceasta este o sumă uriașă, care cred că nu va fi alocată nici de Republica Moldova, nici de partenerii noștri occidentali. Dacă vom merge la pasul de 0,33% din PIB pentru Armată, așa cum e acum, nu vom ajunge niciodată la standarde NATO”.
Ministrul Britanic Liz Truss a declarat într-un interviu că ar dori să vadă Republica Moldova echipată la standarde NATO, pentru a se putea apăra în cazul unei invazii ruse. Și mai mulți congresmeni americani aflați în Republica Moldova au declarat că sunt gata să ofere echipamente Chișinăului, dacă autoritățile vor solicita acest lucru. Guvernarea nu a comentat deocamdată aceste propuneri. Opoziția socialistă s-a arătat deranjată, acuzând că dorința Occidentului de a ne oferi echipament militar drept ajutor, „a agravat situația din regiune”.