Experți, despre memorandumul privind cooperarea în domeniul integrării europene: „Succesul acestei declarații de intenție depinde foarte mult de ce se va întâmpla în viitorul apropiat în statele noastre”

  • 15 Iunie 2021 14:26
Experți, despre memorandumul privind cooperarea în domeniul integrării europene: „Succesul acestei declarații de intenție depinde foarte mult de ce se va întâmpla în viitorul apropiat în statele noastre”

Republica Moldova își dorește să avanseze în relația sa cu Uniunea Europeană, însă întâi de toate trebuie să-și facă temele esențiale pentru acasă. Situația politică internă este și aceasta importantă în relația cu Bruxelles-ul, opinează mai mulți comentatori politici, care au analizat „trio-ul asociat” din cadrul Parteneriatului Estic, într-o dezbatere publică, transmite Radio Chișinău.

Semnarea de către Republica Moldova a unui memorandum de apropiere de Uniunea Europeană, alături de Georgia și Ucraina, este un semnal bun, dar autoritățile din aceste state trebuie să aibă argumente convingătoare pentru Bruxelles că într-adevăr își doresc o apropiere mai profundă față de blocul comunitar. Îndeplinirea reformelor asumate prin Acordul de Asociere ar convinge Uniunea că cele trei state, inclusiv Republica Moldova, sunt gata de un viitor cu adevărat european, opinează directorul executiv al Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă.

Succesul acestei declarații de intenție depinde foarte mult de ce se va întâmpla în viitorul apropiat în statele noastre, pentru că există o nemulțumire în Uniunea Europeană atunci când vorbim despre progresele în reformarea justiției, economiei în aceste state. Sigur, există în Republica Moldova anumite speranțe, dar deocamdată vorbim doar despre speranțe. Rămâne să vedem ce se va întâmpla după 11 iulie”.

Pe de altă parte, analistul Ion Tăbârță observă și un mesaj geopolitic transmis Uniunii Europene inclusiv în contextul acțiunilor Rusiei în regiune.

Suntem în perioada în care Federația Rusă duce o politică foarte agresivă în statele post-sovietice, iar aceste trei state care erau considerate cele mai europene, într-o formă sau alta se ciocnesc cu această tendință a Federației Ruse de a reveni influentă în regiune. Această declarație vine cu un mesaj geopolitic de a face față în comun acelor amenințări care vin din partea Federației Ruse și încearcă să transmită un mesaj că vrem să continuăm parcursul european”.

Pentru o apropiere adevărată de Uniunea Europeană, în Republica Moldova este nevoie de coeziune politică, opinează la rândul său politologul Dionis Cenușă. El spune că acest memorandum trebuia pregătit mai bine și prezentat poate într-un moment mai favorabil politic în cele trei state semnatare.

Ucraina, Georgia și R. Moldova sunt locomotivele Parteneriatului Estic. Republica Moldova este într-o pană de coeziune geopolitică, deoarece avem forțe politice care au aceleași puteri în termeni electorali, dar au viziuni geopolitice diferite. Vorbim despre o combinație destul de nereușită între evenimentele din cele trei capitale și intenția lor de a-și coordona eforturile în agenda europeană”.

Luna trecută, miniștrii de Externe ai Moldovei, Ucrainei și Georgiei au semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul integrării europene. Documentul stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate și oferă bază normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale și acțiuni de comunicare publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău