Experți despre legea lustrației: „Socialiștii își pregătesc terenul pentru un război pozițional de lungă durată. Vor să schimbe persoanele numite în funcție pe timpul lui Plahotniuc pe oameni care vor fi controlați de majoritatea Șor-Dodon”

  • 03 Martie 2021 13:04
Experți despre legea lustrației: „Socialiștii își pregătesc terenul pentru un război pozițional de lungă durată. Vor să schimbe persoanele numite în funcție pe timpul lui Plahotniuc pe oameni care vor fi controlați de majoritatea Șor-Dodon”

Proiectul legii lustrației, propus de Partidul Socialiștilor, comporta mai multe carențe din punct de vedere juridic, și ar atenta la independența unor instituții regulatorii, consideră experții. În plus, acesta pare a fi mai degrabă o tentativă de a prelua controlul mai multor instituții, decât curățarea lor de persoane care au ajuns în funcție în timpul fostei guvernări PDM.

Deputații socialiști au anunțat că vor promova adoptarea proiectului Legii lustrației care prevede, între altele, încetarea înainte de termen a mandatelor mai multor conducători de instituții sub control parlamentar, numiți în funcție în perioada anilor 2016-2019, în timpul guvernării PDM. Printre cei vizați ar fi administrațiile Băncii Naționale, a agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, membrii Consiliului Audiovizualului și ale altor instituții importante în stat.

Scopul acestei legi este ca socialiștii să preia controlul asupra mai multor instituții, în contextul intenției de a împiedica dizolvarea parlamentului și de a guverna până în anul 2023, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Victor Ciobanu.

Socialiștii deja își pregătesc terenul pentru un război pozițional de lungă durată, să stea la guvernare până în anul 2023, în orice formulă de guvern, inclusiv unul interimar. Acuma, controlând și majoritatea parlamentară și Guvernul, sunt gata să schimbe persoanele numite în funcție pe timpul lui Plahotniuc pe oameni care vor fi controlați de majoritatea Șor-Dodon.

Intenția de a demite conducătorii mai multor instituții comportă și probleme juridice, deoarece se atentează la independența acestora, potrivit expertului juridic de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu.

Sunt o serie de rigori legate de independența lor și nu poți să decizi peste noapte că acești șefi nu mai sunt buni, să-i dai afară pe toți și să-i învinuiești că sunt lipsiți de integritate doar pentru că și-au exercitat funcțiile și pe timpul altei guvernări.

Anterior o lege similară a fost elaborată și de Platforma DA. Liderul acesteia, Andrei Năstase a criticat anterior socialiștii pentru că ar fi plagiat inițiativa lor, dar nu au inclus în proiect și aplicarea acesteia asupra judecătorilor și a altor persoane implicate ilegalități comise pe parcursul a mai multor ani.

Ieri banca Națională și Autoritatea Națională de Integritate au reacționat la declarațiile PSRM, menționând că sunt instituții independente, ANI reclamând și presiuni politice împotriva membrilor săi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
0
Arhivă Radio Chișinău