EXPERȚI, despre înțelegerile de la Paris privind Ucraina: Se încearcă folosirea formulei Steinmeier pentru a o federaliza, ca mai apoi acest model să fie transferat în R.Moldova

  • 12 Decembrie 2019 14:02
EXPERȚI, despre înțelegerile de la Paris privind Ucraina: Se încearcă folosirea formulei Steinmeier pentru a o federaliza, ca mai apoi acest model să fie transferat în R.Moldova Digi24

Înțelegerile convenite la Paris în urma negocierilor privind conflictul armat din estul Ucrainei par să creeze riscuri esențiale pentru Republica Moldova care ar putea fi luată „la pachet” în procesul de soluționare prin federalizarea așa-numitelor conflicte înghețate din regiune, susțin experții.

Ei atenționează că acest model, în defavoarea Republicii Moldova, este cu atât mai probabil în contextul situației politice actuale de la Chișinău.

Liderii Ucrainei, Federației Ruse, Franței și Germaniei s-au întrunit la Paris, în așa-numitul format „Normandia” pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei. Părțile nu au ajuns la un consens fiabil, decât, un eventual schimb de prizonieri, până la sfârșitul acestui an.

Deși înțelegerile de la Paris nu afectează direct și imediat Republica Moldova, experții de la Chișinău atenționează că, în perspectivă, aceasta ar putea fi luată „la pachet”, ca formulă de compromis în soluționarea conflictelor din regiune. Expertul IDIS Viitorul, Eduard Țugui:

Moldova poate fi prinsă la pachet pe acest trend regional de a accepta un statut special, sau mai puțin special, pentru regiunea transnistreană, care să nu se potrivească cu interesele naționale ale țării. Mai ales că, formula politică de la Chișinău aflată la guvernare, permite acest lucru, deocamdată”, susține expertul.

Analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, atrage însă atenția că formula federalizării, atât în Ucraina cât și în Republica Moldova ar fi în interesul Moscovei care, astfel, își va menține influența în regiune.

„Se încearcă folosirea formulei Steinmeier pentru a federaliza Ucraina, ca mai apoi acest model să fie transferat, exportat în Republica Moldova. Rusia folosește la maximum toate posibilitățile, iar politica ei este de a  fragmenta spațiul post-sovietic cât mai mult, de a crea aici cât mai multe noduri de conflict ca să folosească acest lucru și să țină sub control acest spațiu”, a subliniat analistul.

Amintim că anterior Partidul Socialiștilor și Igor Dodon vorbeau despre o posibilă federalizare a Republicii Moldova ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean, dar în ultimul timp susțin că această formulă nu este discutată în negocierile pentru soluționarea diferendului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău