Experți, despre inițiativa organizării un referendum privind integrarea europeană a R. Moldova: „Înseamnă că Maia Sandu e sigură că obține un rezultat pozitiv”

  • 26 Decembrie 2023 16:02
Experți, despre inițiativa organizării un referendum privind integrarea europeană a R. Moldova: „Înseamnă că Maia Sandu e sigură că obține un rezultat pozitiv”

Inițiativa președintei Maia Sandu de a organiza un referendum privind integrarea europeană a R. Moldova este o mișcare tactică, ce își propune să impulsioneze alegătorii să participe la vot pentru alegerile prezidențiale, sunt de părere experții politici. Ei cred că o asemenea dezbatere e necesară pentru societate, transmite Radio Chișinău.

Un vot pozitiv în cazul referendumului ar fi un argument pentru parcursul european al Rep. Moldova, în timp ce unul negativ ar face toate discuțiile despre parcursul european al Rep. Moldova inutile, este de părere analistul politic Ion Tăbârță.

„Chiar socialiștii au cerut nu o singură dată, în trecut, referendum. Mai nou, Ilan Șor cere același lucru. Cererea lui a venit în contexul luptei cu actuala guvernare, dar și a anunțului făcut de actualele autorități că Rep. Moldova suspendă o parte din acordurile Comunității Statelor Independente. Este o inițiativă care poate să aducă și succes, dar și eșec. Dacă cei care vor veni la acest referendum vor vota favorabil, vor fi pro, atunci partida pro-europeană, forțele europene din Rep. Moldova, vor da un argument serios stângii contestare a parcursului european, care încearcă să spună că majoritatea populației nu și-ar fi dorit un parcurs european.  Pe de altă parte, există anumite riscuri, dacă privim la referendumurile din trecut, care nu au fost cu succes. Un eventual vot negativ, practic ar face inutile toate discuțiile despre parcursul european al Rep. Moldova. Ce facem? Începem negocierile de aderare, dar totodată avem un vot negativ al populației. De regulă, astfel de exerciții au fost realizate în majoritatea statelor care au aderat la Uniunea Europeană, iar acest lucru se făcea la momentul apropiat aderării, după un parcurs de negocieri când cursul european aducea rezultate simțite sau palpabile pentru aceste societăți. Acum vom vedea. Este o inițiativă care poate aduce riscuri și costuri politice.

Șansa de reușită a referendumului crește dacă va avea loc în același timp cu alegerile prezidențiale. Dacă ar fi un referendum separat, atunci ar crește foarte mult șansa nereușitei lui, printr-o prezență slabă, cum a fost în anul 2010 când aveam problema legată de alegerea șefului statului...”, a spus Ion Tăbârță.

Analistul politic Nicolae Negru crede că referendumul este o mișcare tactică în legătură cu alegerile prezidențiale de anul viitor. El atrage atenția asupra conlucrării din partea Maiei Sandu cu toate partidele pro-europene, pentru a crește numărul de participanți la vot.

„Asta înseamnă că Maia Sandu e sigură că obține un rezultat pozitiv, altfel ea nu ar fi venit cu această idee. Se vede că e o mișcare tactică, legată cu alegerile prezidențiale de anul viitor. Se dorește, probabil, impulsionarea alegătorilor să meargă cu toții la alegeri și, probabil, ea consideră și eu consider la fel, o idee bună, discuția în societate, organizarea unei dezbateri la această temă geo-politică, strategică, încotro să meargă, pe ce drum să meargă, cum a zis Maia Sandu, Rep. Moldova, spre Uniunea Europeană sau spre Rusia. Ar fi curios să ascultăm argumentele politicienilor pro-ruși, cum vor motiva ei că noi trebuie să ne integrăm în Uniunea Eurasiatică care nu există, CSI-ul e și el pe ducă, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, de asemenea”, a precizat Nicolae Negru.

Președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat prezidențial în anul 2024 și a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum în cadrul căruia cetățenii să se pronunțe asupra opțiunii de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană.

Conform codului electoral, un referendum republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale și a celor locale generale și nici cu 60 de zile înainte sau cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,17 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău