Experți, despre demiterea pretinsului guvern de la Tiraspol: În spatele remanierilor ar putea sta mișcări de natură să diminueze sau, dimpotrivă, să consolideze politica Moscovei în regiune

  • 30 Mai 2022 13:03
Experți, despre demiterea pretinsului guvern de la Tiraspol: În spatele remanierilor ar putea sta mișcări de natură să diminueze sau, dimpotrivă, să consolideze politica Moscovei în regiune

Demiterea pretinsului guvern de la Tiraspol condus de Alexandr Martânov și numirea lui Aleksandr Rozenberg în fruntea executivului regiunii separatiste a fost făcută pe fondul unei situații economice extrem de complicate. Totuși, unii experți de la Chișinău consideră că în spatele remanierilor de la Tiraspol ar putea sta mișcări de natură să diminueze sau, dimpotrivă, să consolideze politica Moscovei în regiune, transmite Radio Chișinău.

Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat, luni, decretul de numire a lui Aleksandr Rozenberg în funcția de șef al executivului, după ce, la finele săptămânii trecute, sovietul suprem de la Tiraspol i-a aprobat candidatura.

Expertul Ion Leahu, fost membru în Comisia Unificată de Control, crede că această rocadă a fost făcută în contextul agravării situației economice, dar și a schimbării atitudinii Chișinăului față de Tiraspol.

„Este derivată de la situația economică foarte complicată. Practic, mâine-poimâine o să se ciocnească de insolvabilitate nu o să aibă cu ce plăti salariile și pensiile. În rândul doi, ei caută să stabilească relații reale. (...) în situația în care cu Moldova relațiile sunt plasate atât de dur este nevoie și de un premier la fel de dur.”

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat pentru Radio Chișinău că remanierea făcută de Krasnoselski va putea fi înțeleasă după ce va deveni cunoscută noua componență a pretinsului guvern transnistrean.

Ceea ce este important de urmărit sunt patru instituții cheie, toate cu ghilimelele de rigoare. E vorba de externe, interne, securitate de stat, adică MGB-ul, și așa numitul minister al apărării. Dacă vom vedea schimbări în cel puțin în una dintre aceste instituții, vom putea spune dacă indică „Sheriff”-ul face încercări de a-și crește gradul au autonomie față de Moscova sau, dimpotrivă, Moscova își va face mai mare dominația politică asupra administrației de la Tiraspol.”

Recent, și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a admis într-un scurt comentariu pentru Radio Chișinău că ar exista anumite „dedesubturi” în spatele remanierilor de la Tiraspol. Portalul Mold-street a scris, zilele trecute, că noul pretins premier transnistrean, Aleksandr Rozenberg, a activat în holdingul „Sheriff” ce aparține oligarhului Victor Gușan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău