Experți, despre declarațiile pretinsului ministru de externe de la Tiraspol Vitali Ignatiev: Acesta vrea să atragă atenția Moscovei care l-a ignorat în ultima perioadă

  • 25 Iulie 2022 12:51
Experți, despre declarațiile pretinsului ministru de externe de la Tiraspol Vitali Ignatiev: Acesta vrea să atragă atenția Moscovei care l-a ignorat în ultima perioadă

Declarațiile pretinsului ministru de externe de la Tiraspol Vitali Ignatiev, precum că așa-zisa ”republică nistreană” își menține cursul spre independență și ia în calcul unirea cu Rusia sunt dictate de la Moscova și fac parte din războiul informațional pe care Kremlinul îl duce în contextul invadării Ucrainei, sunt de părere unii analiști de la Chișinău. Unele voci de experți cred însă că declarațiile lui Ignatiev au fost făcute din proprie inițiativă pentru a atrage atenția Moscovei care l-a ignorat în ultima perioadă, transmite Radio Chișinău.

Declarațiile reprezentanților regimului de la Tiraspol nu sunt noi, ceea ce face diferența și ce este nou este contextul războiului în Ucraina și planurile, practic declarate deschise, ale Federației Ruse de anexări teritoriale în estul și sudul Ucrainei, este de părere expertul în domeniul securității Alexandru Flenchea. El spune că anume acest context schimbă percepția declarațiilor lui Ignatiev, care în opinia sa, nu au fost coordonate cu Moscova.

”În aceeași zi declarațiile au fost negate chiar de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dimitri Peskov, precum și de un deputat rus, dar și de însuși Vitali Ignatiev care s-a simțit nevoit, sau a fost impus să dezmintă ceea ce a anunțat mai devreme pentru presa. Totodată eu revin la contextul în care ne aflăm noi, țara noastră, contextul războiului și al planurilor de anexări teritoriale ale Federației Ruse… Asta tot ne îngrijorează și ne impune să tratăm altfel jocul lui Ignatiev, care, repet, la moment este doar o inițiativă de a lui, neinspirată dar care poate fi reanimată de Federația Rusă oricând în decurs de săptămâni sau de luni”

Pe de altă parte, deputatul Oazu Nantoi, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, spune că acțiunile lui Vitali Ignatiev ar fi fost ghidate și dictate de la Moscova și fac parte din războiul hibrid, războiul informațional dus de Federația Rusă în acest spațiu ca urmare a agresiunii militare în Ucraina. Potrivi lui Oazu Natoi, declarațiile ar avea legătură și cu împotmolirea trupelor ruse în războiul din țara vecină.  

”Acum Ignatiev este chemat în situația când agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei s-a împotmolit. Cercurile șovine din Duma de stat au organizat un așa eveniment unde a participat și domnul Ignatiev. Prin urmare, dacă ne aducem aminte de cele șase pretinse referendumuri din stânga Nistrului, totul este un spectacol. Deznodământul depinde sută la sută de înfrângerea regimului lui Putin pe câmpul de luptă în Ucraina.

Nu e vorba de nicio panică. Cine și cu cine se va uni? Haideți să aruncăm o privire pe harta geografică. Este vorba de un element din războiul informațional pe care îl desfășoară Rusia în raport cu regiunea noastră, Rep. Moldova și zona aceasta a Ucrainei”

Amintim că săptămâna trecută, pe 21 iulie, Vitali Ignatiev a declarat la o masă rotundă organizată la Moscova că Transnistria își menține cursul spre independență și că ia în calcul unirea cu Federația Rusă. S-a întâmplat, după ce cu o zi mai devreme, autoritățile de la Chișinău nu au permis intrarea în Rep. Moldova a personalului militar rus din așa-numitul grup operațional al trupelor ruse dislocate în republica separatistă de la vest de Nistru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău