EXPERȚI, despre contestația lui Vladimir Țurcan: Nicio instanță de judecată nu poate să anuleze o hotărâre a Curții Constituționale

  • 24 Iunie 2020 13:46
EXPERȚI, despre contestația lui Vladimir Țurcan: Nicio instanță de judecată nu poate să anuleze o hotărâre a Curții Constituționale

Nicio instanță de judecată nu poate să anuleze o hotărâre, decizie sau act al Curții Constituționale, susțin unii experții constituționaliști făcând referire la cererea fostului președinte al Curții, Vladimir Țurcan, care a atacat la o judecătorie din Chișinău demiterea sa. Ieri, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a remis o sesizare Curții în care solicită clarificări în această privință.

Actele Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac, a comentat pentru Radio Chișinău fostul judecător la Curte Nicolae Osmochescu. El s-a referit în acest context la faptul că fostul președinte al Curții, Vladimir Țurcan, demis în urma unui scandal legat de o discuție cu Igor Dodon, a contestat această hotărâre la Judecătoria Chișinău.

„Actele Curții Constituționale, indiferent de caracterul lor - hotărâre, decizie, aviz - sunt definitive, irevocabile și nu pot fi supuse niciunei căi de atac. Nici măcar nu este un contract de muncă. Unde poți să-l ataci, cum poți să-l ataci? Se ajunge la niște absurdități totale.”

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită o interpretare a Legii supreme în privința dreptului de a fi contestată alegerea sau destituirea președintelui acestei instituții.

„Atribuția de alegere a președintelui CC este o chestiune reglementată strict și expres de Constituție. Respectiv, în sesizare solicit să se interpreteze dacă articolul din Constituție care precizează că hotărârile Curții sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac se referă inclusiv la hotărârile legate de alegerea/destituirea președintelui Curții.”

Vladimir Țurcan nu a fost de găsit pentru a comenta demersul său în instanța de judecată.

Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale la 23 aprilie, în urma unei discuții telefonice cu Igor Dodon, în privința unei hotărâri a Curții. Judecătorii constituționali au considerat că acesta a încălcat mai multe norme. Anterior, el a contestat demiterea sa și la Curtea Constituțională, dar demersul i-a fost respins.

Fostul deputat socialist Vladimir Țurcan este considerat un apropiat al lui Igor Dodon. Unii analiști sunt de părere că tentativele sale de a obține din nou funcția de președinte al Curții, au la bază interesul actualei guvernări de a prelua controlul asupra acesteia.

Potrivit politicianului Renato Usatîi, acest lucru se va produce în această săptămână.

Amintim că în 2011, fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere, în prezent consilier al lui Igor Dodon, a fost demis pentru declarații calificate drept politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău