Experți, despre atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina: „Prin teroarea asupra civililor face presiuni asupra guvernului”

  • 11 Aprilie 2022 17:06
Experți, despre atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina: „Prin teroarea asupra civililor face presiuni asupra guvernului”

Crimele comise în orașele ucrainene ocupate de ruși precum Bucea și Irpin, dar și atacul asupra civililor din orașul Kramatorsk sunt acțiuni de intimidare psihologică a populației. Au avut, în același timp, menirea de a diminua actele de eroism ale armatei ucrainene care rezistă în fața armatei ruse, au explicat experții în cadrul unor dezbateri organizate de agenția IPN „Atrocitățile din zonele de ocupație ale Ucrainei: despre ce vorbesc ele și ce ne obligă să facem?”.

Crimele de război comise în Ucraina pot fi examinate de Curtea Penală Internațională și Curtea Internațională de Justiție ambele cu sediul la Haga, instituții care examinează crimele de război, crimele împotriva umanității, actele de genocid și diferendele dintre state. Totodată, statele însele pot examina crimele comise pe teritoriul lor. În acest caz Ucraina poate analiza crimele de război comise de Federația Rusă, susține Vitalie Gamurari, doctor în drept internațional umanitar, conferențiar universitar.

„Când vorbim despre Curtea Penală Internațională trebuie să înțelegem că ea are anumite capacități, ea pornește examinarea situației, însă toate cazurile care au fost comise sunt imposibil de analizat. Așa cum a fost și cu Tribunalul de la Nuernberg. Au fost judecate doar 23 de persoane, căpeteniile,  iar ceilalți au fost judecați de către mai multe instanțe în SUA, Marea Britanie, Franța, de unde vine și ideea de a institui un tribunal penal ad-hoc cu sediul la Harkov. Acest tribunal ar avea capacitatea cu mult mai mare de a examina cazurile de crime de război care sunt de ordinul zecilor și sutelor, la fel cum au fost cele pentru fosta Iugoslavii sau pentru Rwanda”.

Atrocitățile comise de armata rusă ar avea un scop politic, acela de a forța guvernul de la Kiev să ia anumite decizii, consideră expertul Igor Boțan. El a subliniat că Ucraina se confruntă cu un război hibrid, Federația Rusă folosind totodată și mașinăria sa de propagandă pentru a propaga ura:

„E vorba de teroare. Nu știm chipurile cine o comite. E îndreptate împotriva civililor care pot spune: Domnilor, noi suntem terorizați. Dragă guvern al Ucrainei stopează ostilitățile armate, semnează orice fel de armistițiu altminteri vom fi distruși și masacrați cu toții. Astfel prinzi în capcană conducerea de vârf a Ucrainei care pe de o parte se confruntă de elementul patriotic care nu vrea să cedeze pentru că are obligațiuni și îndatoriri. Pe de altă parte ai masacre împotriva civililor care cheamă să se facă ceva, face apel la comunitatea internațională să se implice. Prin teroarea asupra civililor face presiuni asupra guvernului”.

Masacrele din Irpin, Bucea, Kramatorsk au avut drept scop intimidarea populației civile din Ucraina. Este important ca autoritățile din Ucraina să poată guverna în continuare și să poată duce acest război la bun sfârșit. Asta pentru că dezastrul va fi mult mai grav, cu consecințe mult mai grave, cu masacre mult mai mari,  dacă va scăpa de  sub controlul autorităților ucrainene, este de părere Ion Duminică, doctor în științe politice în cadrul Institutului Patrimoniului Cultural.

„Atrocitățile au avut un impact mai mult psihologic asupra populației civile din Ucraina, pentru armata rusă care a vrut să arate că dacă nu sunt întâlniți cu flori noi vă întâlnim în aceste subsoluri. Crimele de la Bucea, Kramatorsk, Borodianka și Irpin, într-un fel diminuează și actele de eroism ale armatei ucrainene. Pentru că dacă promovăm actele de eroism ale ostașilor ucraineni care luptă, vedem totodată consecințele acestor atrocități și atunci punem în balanță ce este necesar, pace cu orice preț, ca să oprim aceste masacre, ca să nu se mai repete sau să continuăm acest război. Este o întrebare dificilă pentru orice politician”.

Ucraina și țările occidentale au acuzat Rusia de crime de război după descoperirea a sute de civili morți unii cu semne de tortură, în apropiere de Kiev, după retragerea trupelor rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău