Experți despre acuzațiile aduse ambasadorului Uniunii Europene: „Liderul PSRM probabil că încearcă să-și apere alianța politică cu deputatul fugar Ilan Șor, implicat în frauda bancar și care pe parcursul mai multor ani și-a târguit imunitatea”

  • 26 Februarie 2021 13:32
Experți despre acuzațiile aduse ambasadorului Uniunii Europene: „Liderul PSRM probabil că încearcă să-și apere alianța politică cu deputatul fugar Ilan Șor, implicat în frauda bancar și care pe parcursul mai multor ani și-a târguit imunitatea”

Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic își exprimă solidaritatea cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko și cere partidelor politice să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice, în conformitate cu interesul cetățenilor.

Într-o notă de poziție semnată de 96 de organizații membre ale Platformei Naționale a Societății Civile din Parteneriatul Estic, acestea atenționează că Partidul Șor, prin deputatul-fugar Ilan Șor, și Partidul Socialiștilor au lansat recent atacuri la adresa ambasadorului UE în Republica Moldova pentru a distrage atenția de la manevrele nedemocratice și neconstituționale pe care le fac pentru a-și conserva puterea după pierderea alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon. Lilia Carasciuc, director executiv al organizației Transparency International, una dintre semnatarele notei:

Noi considerăm că are loc nu doar o încercare de a închide gura diplomaților. Este vorba de o campanie concertată de pregătire a preluare a puterii în Republica Moldova, adică nu e doar o campanie mediatică. Vedem ce se face cu cazul lui Șor, justiția tărăgănează la nesfârșit cazul lui Șor, asigurându-i impunitatea. Noi am avut mai multe încercări de a închide gura diplomaților, misiunea cărora e să susțină Republica Moldova în parcursul european și considerăm că nu e doar asupra unui ambasador foarte important, dar și un atac asupra democrației în Republica Moldova”.

Aceste atacuri descalificante sunt lansate de către PSRM pentru a-și apăra alianța cu fugarul Ilan Șor, susține și directorul executiv IPRE, Iulian Groza, fost viceministru al Afacerilor Externe. Expertul atenționează că după astfel de acțiuni, partidele sunt taxate de electorat:

Astfel de atacuri au mai fost din păcate. Prin aceste atacuri descalificante liderul PSRM probabil că încearcă să-și apere alianța politică cu deputatul fugar Ilan Șor, implicat în frauda bancară, condamnat în prima instanță și care pe parcursul mai multor ani și-a târguit imunitatea. Astfel de declarații și astfel de ieșiri au mai fost și cei care au recurs la astfel de ieșiri au făcut-o în momente de disperare și astăzi nu mai sunt tot atât de curajoși, pierzând toată încrederea susținătorilor lor”

Ieri, ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre ale UE au emis o declarație comună în care resping „recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori formulate de Partidul Socialiștilor și de deputatul fugar Ilan Șor”.

Amintim că Partidul Socialiștilor l-a acuzat pe Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, de faptul că nu ar respecta suveranitatea și independența Republicii Moldova, după ce diplomatul a criticat adoptarea mai multor legi controversate inițiate de PSRM. De asemenea, Ilan Șor l-a atacat pe ambasador după ce oficialul european a declarat că este îngrijorător când „persoane implicate în frauda bancară decid în ceea ce privește formarea Guvernului”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău