EXPERȚI: Descoperirea mai multor loturi de muniții și substanțe explozive de către SIS este îngrijorătoare

  • 24 August 2018 14:50
0%
00:00:00
00:00:00

Descoperirea mai multor loturi de muniții și substanțe explozive în câteva localități din Republica Moldova, anunțată miercuri, 23 august, de către Serviciul de Informații și Securitate, este îngrijorătoare sub mai multe aspecte, consideră analiști de la Chișinău. Ei subliniază că SIS trebuie să răspundă o serie de întrebări în legătură cu aceste loturi, privind originea lor și, mai ales, privind modul în care au ajuns aceste muniții de război în circulație liberă.

Experții mai atrag atenția asupra contextului în care aceste informații au fost făcute publice, în ajunul protestului organizat de opoziție, la 26 august, în centrul Capitalei. 

Munițiile și substanțele explozive prezentate în imaginile difuzate de Serviciul de Informații și Securitate par să fie de fabricație sovietică, apreciază expertul IDIS Viitorul în domeniul securității, Rosian Vasiloi. Potrivit lui, SIS trebuie să explice foarte clar proveniența loturilor, cine sunt persoanele implicate în stocarea lor și care le sunt scopurile. El a remarcat, însă, coincidența publicării acestor informații cu organizarea la 26 august a unui miting al opoziției, având suspiciuni că ar putea fi vorba și despre o provocare din partea instituțiilor statului. Rosian Vasiloi.

„O variantă este că ele au fost sustrase din depozitele structurilor de forță, cum ar fi Armata Națională sau Ministerul de Interne, fie au rămas de pe timpul războiului Federației Ruse împotriva Republicii Moldova, fie sunt din regiunea transnsitreană. Cel puțin pe mine mă îngrijorează că aceste muniții sunt găsite în ajunul adunării cetățenilor din 26 august și, dacă ne aducem aminte, au mai fost asemenea cazuri în trecut. Atunci poliția națională găsea în locuri ascunse, în case părăsite și, întâmplător sau nu, aceste cazuri erau depistate în ajunul unor proteste.”

În condițiile în care încrederea cetățenilor în instituțiile statului este la un nivel foarte mic, e necesară cât mai multă transparență și finalitate în legătură cu acest caz, a subliniat analistul Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice.

„Aș fi vrut să fiu informat în calitate de cetățean ce proveniență au acele mostre de substanțe explozive și muniții. De unde au apărut ele? Una este dacă au fost scoase de la depozitele SIS și au fost folosite pentru a fi prezentate drept roade ale activității fructuoase a SIS, în perspectiva acțiunilor de protest din 26 august. Și alta este dacă, pe lângă trupele ruse de ocupație și trupele paramilitare ale regimului anticonstituțional, mai avem și ceva depozite de muniții pe malul drept al Nistrului.”

Solicitat de Radio Chișinău, serviciul de presă al SIS a declarat că nu poate oferi mai multe informații referitor la acest caz, atât timp cât se desfășoară investigațiile. SIS urmează să stabilească dacă mai există asemenea cazuri și care este legătura între cele trei locații unde au fost depistate munițiile respective. Menționăm că joi seara SIS a informat despre descoperirea unor importante loturi de muniții în trei raioane - Ocnița, Criuleni și Vulcănești. Este vorba despre peste 3o de mii de cartușe, grenade, mine, blocuri de trotil ș.a.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău