EXPERȚI | Demisia Guvernului Chicu nu este una neașteptată
-
23 Decembrie 2020 15:25
Demisia guvernului Chicu nu este una neașteptată. Mai mult, premierul Ion Chicu procedează absolut corect, pentru că mandatul pe care l-a cerut în Parlament, în noiembrie 2019, a fost până la alegerile șefului statului. Pe de altă parte, este posibil ca demisia sa să fie inițiată de Partidul Socialiștilor. Opinii în acest sens au fost exprimate în debutul dezbaterii publice: „Alegeri parlamentare anticipate: necesități , posibilități, interese”, organizate de Agenția de presă IPN.
Potrivit expertului Igor Boțan, premierul Ion Chicu a procedat absolut corect demisionând, pentru că mandatul pe care l-a cerut în Parlament, în noiembrie 2019, a fost până la alegerea șefului statului. „Potrivit articolului 103 din Constituție, Guvernul își desfășoară activitatea în baza unui program. Programul lui Ion Chicu, așa cum spune chiar preambulul acestui document, este până la alegerile prezidențiale. Alegerile prezidențiale au avut loc. Astăzi expiră mandatul Președintelui Igor Dodon, iar mâine începe, de fapt, mandatul Maiei Sandu. Respectiv, acest gest a lui Ion Chicu este unul absolut corect”. Marea problemă, consideră Igor Boțan, e ce urmează. Oricum, în opinia sa, Maia Sandu intrând în funcție trebuie să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare în vederea alegerilor anticipate. „În procesul de negocieri cu fracțiunile parlamentare, Maia Sandu trebuie să găsească, de comun acord cu aceste fracțiuni, formula în care Parlamentul poate fi dizolvat cât mai repede posibil”. Totodată, consideră expertul, dacă există „pietre sau stânci subacvatice” prin care această demisie este generată pentru a crea probleme din partea majorității parlamentare neformale, Maia Sandu va trebui să se manifeste prin neadmiterea unui scenariu care ar avea menirea de subminare din start a poziției de lider național, așa cum pretindea în campania electorală că și-ar dori să devină.
În opinia analistului politic Cornel Ciurea, chiar dacă demisia premierului Chicu a fost anticipată de comentatori, ea este inițiată de fapt de Partidul Socialiștilor, de cei care se află acum la guvernare. Analistul crede că PSRM s-ar fi săturat să fie un sac de box în care să se bată continuu și din această cauză se lansează un nou „meci politic” prin care socialiștii fac un pas înapoi și oferă posibilitatea Maiei Sandu să intre în joc, în acțiune și să dea dovadă de inițiativă constructivă ca să încerce să creeze un Guvern. Totuși, consideră Corneliu Ciurea, această posibilitate care i se oferă se va produce într-un cadru anumit, „va fi sub presiunea unor constrângeri, pentru că în Parlament Maia Sandu nu dispune de o majoritate clară. Va fi un meci politic interesant care va demara, cred, imediat după inaugurarea doamnei Maia Sandu”, a declarat Corneliu Ciurea.
Juristul Ștefan Gligor crede că Maia Sandu nu se va grăbi să facă greșeala de asumare a guvernării și va face totul ca să aducă situația la alegeri parlamentare anticipate, „pentru că ăsta este scopul”. În opinia sa, actualul Parlament s-a discreditat și este unul care nu mai reprezintă interesele cetățenilor Republicii Moldova. El crede că Maia Sandu, în calitatea sa de președinte ales, a fost foarte tranșantă în acest sens. Ea nu a acceptat de a i se „împinge în brațe produsul guvernării lui Dodon și Chicu”. „A fost precaută de data asta și nu a acceptat să intre în această capcană și cred că va insista să ducă lucrurile la un sfârșit logic, care se numește alegeri parlamentare anticipate. În speranța că de data asta vor intra în Parlament oameni integri, care vor forma o majoritate simplă și care vor reprezenta interesele cetățenilor și nicidecum a grupărilor criminale organizate cu care Partidul Socialiștilor a făcut o simbioză absolut evidentă”, a spus el.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a prezentat demisia Guvernului acum câteva ore. Potrivit lui, acțiunea vine cu scopul de a declanșa procesul de alegeri parlamentare anticipate. Anunțul a fost făcut alături de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.