Experți | Cum îi afectează pe Șor și Plahotniuc lista de sancțiuni Global Magnitsky Act

  • 31 Octombrie 2022 14:44
Experți | Cum îi afectează pe Șor și Plahotniuc lista de sancțiuni Global Magnitsky Act

Statele Unite au decis să impună sancțiuni împotriva controversaților politicieni și oameni de afaceri, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, iar Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat că cei doi au fost incluși în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Analistul în domeniul financiar-bancar și energetic, Sergiu Tofilat a declarat că sancțiunile includ interdicția de a intra în Statele Unite, vânzarea de bunuri și prestarea de Servicii de către Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, transmite Radio Chișinău.

Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și statul de drept din Republica Moldova. El, împreună cu Ilan Șor, ar fi folosit bani obținuți din corupție și ar fi influențat domeniul politic pentru a elimina rivalii și pentru a-și subordona justiția din țară.

Global Magnitsky Act este o lege care nu le dă posibilitate infractorilor să circule liniștit în lume și să beneficieze de toate facilitățile unei vieți normale într-o țară democratică. Legea îi va lipsi de posibilitatea de a cheltui banii furați, a declarat analist în domeniul financiar-bancar și energetic, Sergiu Tofilat.  

„Nu le dăm posibilitatea acestor infractori să circule liniștit în lume și să beneficieze de toate facilitățile unui regim de viață într-o țară democratică. De ai lipsi de posibilitatea să cheltuie acești bani furați și de a izola țara care are astfel de legislație. De asemenea, această lege nu le va permite acestor infractori să poată să se simtă bine în Statele Unite sau în alte țări”, a declarat Sergiu Tofilat.

Legea Magnitsky este un instrument politic important și poate fi o susținere pentru actuala Guvernare a Rep. Moldova, a menționat expertul Transparenсy International Moldova, Mariana Kalughin. Interdicțiile aplicate de americani lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor se răsfrâng și asupra efectuării oricăror tranzacții sau furnizări de fonduri de către ei, dar și de către membrii familiilor lor și persoanele care le-au acordat suport, a declarat Mariana Kalughin.        

Legea Magnitsky este un instrument politic important, pentru că servește drept un mesaj de susținere a actualei Guvernări în Republica Moldova. De asemenea, sancțiunile pot fi aplicate nu doar acestor persoane, dar și persoanelor care sunt membrii familiilor lor, persoane apropiate sau persoane care nu neapărat sunt afiliate însă au susținut sau au intermediat și au acordat suport persoanelor incluse în infracțiune”, a afirmat Mariana Kalughin.

Pe 26 octombrie, autoritățile amerricane au anunțat că Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și partidul condus de acesta, alături de un grup de persoane din Federația Rusă, au fost incluse pe Lista Magnitsky.

Sursa foto / zdg.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău