EXPERȚI: Crește considerabil numărul de cereri ale moldovenilor aflați în Rusia, pentru a-și exprima votul la 1 noiembrie
-
14 Septembrie 2020 15:25
În ultimele zile se atestă o creștere considerabilă a numărului de înregistrări prealabile pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în special din partea cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă, sau care se vor afla acolo în ziua alegerilor din 1 noiembrie.
Experții atenționează că această creștere de 10 ori a înregistrărilor prealabile poate influența amplasarea secțiilor care urmează să fie deschise peste hotare. CEC urmează să decidă în următoarele două săptămâni câte și unde vor fi amplasate secțiile de vot deschise peste hotare.
Până în prezent, peste 42 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au depus cereri prealabile on-line pentru a vota la alegerile prezidențiale din R. Moldova. Cele mai multe sunt din Italia – 8288, din Marea Britanie - 6200 și Federația Rusă. Aproximativ 5300 de astfel de cereri au fost depuse la CEC de cetățeni moldoveni pentru a-și exprima votul la secțiile care urmează să fie deschise în Rusia. La alegeri parlamentare de anul trecut au fost 575 de înregistrări venite din această țară. 2400 de solicitări au fost în scris, ceea ce demonstrează că acest proces este unul organizat, observă expertul IPRE Mihai Mogâldea.
S-ar putea ca în spatele acestui proces de înregistrare să stea anumiți decidenți politici, care doresc să influențeze acest proces de organizare, de stabilire a amplasării secțiilor de votare. Miza este că CEC a bugetat 150 de secții și trebuie să ia o decizie privind amplasarea acestora și în acest sens se va conduce de trei principii din Codul Electoral: numărul de înregistrări prealabile venite din fiecare țară unde se află cetățeni moldoveni, numărul de participanți la ultimul scrutin și datele oficiale ale misiunilor diplomate ale RM cu privire la cetățenii moldoveni aflați în diferite state. În baza lor se stabilește amplasarea secțiilor de votare. Problema care apare aici este că nu există o formulă matematică stabilită de Codul electoral care ar permite să fie desemnată geografia secțiilor, o cotă parte pentru fiecare criteriu. De aici apare întrebarea în ce măsură aceste cereri de înregistrare prealabilă pot influența amplasarea și numărul de secții de votare de exemplu din Federația Rusă.
Pentru a limita speculațiile privind imixtiunea politicului în activitatea CEC-ului, Comisia Electorală Centrală trebuie să prezinte o analiză argumentată, prin care să explice modalitatea de amplasare a celor 150 de secții de votare și de ce în unele țări numărul de secții a crescut iar în altele e mai mic, atrage atenția expertul.
Secretarul Comisiei Electorale Centrale Maxim Lebedinschi, a explicat că CEC va stabili geografia secțiilor de vot împreună cu Ministerul de Exerne:
Nu doar din Rusia, concomitent cresc solicitările din Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Rusia, România, Germania. Din partea cetățenilor care anunță că se vor afla în Federația Rusă a parvenit un număr de cereri prealabile în formă scrisă, ele se introduc în sistem pentru a vedea dacă datele sunt veridice, dacă nu se repetă și pentru a duce o evidență unică… Conform ultimelor modificări la Codul Electoral din august 2019, CEC stabilește numărul secțiilor de votare cu avizarea colegilor de la Ministerul de Externe… Nu aș face o discriminare a cetățenilor conform geografiei lor de aflare. Fiecare din ei are dreptul egal de a-și manifesta intenția de participa la acel scrutin care ne așteaptă, cu atât mai mult că dreptul de a alege a cetățeanului este unul liber.
Numărul secțiilor de votare deschise de autoritățile de la Chișinău în Federația Rusă ar putea fi majorat până la 38, declara Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, la o întâlnire cu jurnaliștii ruși, acum o lună.
La alegerile parlamentare de anul trecut au fost deschise 11 secții de vot în Federația Rusă, la care au votat peste 4500 de cetățeni moldoveni.