Experți | Cel mai mare risc pentru economie ține de cheltuielile cu caracter electoral. Ce ar urma după alegeri

  • 20 Septembrie 2018 13:27
Experți | Cel mai mare risc pentru economie ține de cheltuielile cu caracter electoral. Ce ar urma după alegeri

Economia Republicii Moldova a înregistrat parametri pozitivi în acest an, dar sustenabilitatea creșterii economice este mică. În plus cheltuielile cu caracter electoral care vor urma, precum și reforma fiscală, vor reduce veniturile bugetare și vor majora deficitul, ceea ce presupune că după alegerile parlamentare din februarie 2019 autoritățile să recurgă la măsuri de austeritate bugetară și la creșterea impozitelor și taxelor, apreciază analiștii de la Expert-Grup, care au prezentat joi, 20 septembrie, analiza trimestrială „Realitatea economică”. 

În trimestrul doi, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de peste 5%. De asemenea, alți indicatori economici precum comerțul extern, industria, agricultura sunt în creștere.

Însă, există mai multe riscuri pentru creșterea economică în 2019, potrivit studiului. Cel mai mare ține de cheltuielile bugetare în context electoral. Și veniturile vor scădea în următoare perioadă de timp din cauza reformei fiscale votate de Parlament în luna iulie, sau a programului „Prima Casă”. Din această cauză, deficitul bugetar și datoria de stat internă vor crește, astfel că, după alegeri, autoritățile ar putea adopta măsuri de austeritate bugetară, înăsprirea controalelor și majorare de taxe și impozite, susține directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor.

„Deși situația economică într-adevăr se îmbunătățește marginal, totuși e devreme să vorbim despre o creștere calitativă. Această creștere economică este determinată de mai mulți factori temporari și electorali, care ar putea să fie compromiși în perioada următoare în lumina riscurilor pe care le-am menționat.”

Raportul mai constată că mediul de afaceri este destul de neîncrezător și evită să facă investiții, la fel ca sectorul bancar, care este prudent la acordarea creditelor pentru economie.

În ultimii doi ani au crescut investițiile publice, în timp ce sectorul privat a prezentat doar în ultimele luni o ușoară creștere a investițiilor, după câțiva ani de contractare și stagnare. Expertul Alexandru Fala consideră că este prematur de a prognoza dacă acest trend se va menține:

„La moment această ușoară repornire a activității investiționale private trebuie tratată cu precauție, deoarece încă nu este clar dacă avem o schimbare de tendință sau un episod.”

Creșterea economică din acest an va fi compromisă și de condițiile climaterice, precum și de întărirea leului moldovenesc, care s-a apreciat în perioada ianuarie-august cu aproximativ 15%. Seceta va afecta culturile legumicole și cele de toamnă,  precum și dinamica sectorului agricol, per ansamblu. Fortificarea leului va afecta consumul gospodăriilor care primesc transferuri de peste hotare, mai prognozează studiul „Realitatea economică” lansat de Expert-Grup.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău