Experți: Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este o fereastră de oportunitate abia deschisă, este nevoie de timp pentru realizarea reformelor

  • 25 Septembrie 2021 13:09
Experți: Ceea ce se întâmplă în R. Moldova este o fereastră de oportunitate abia deschisă, este nevoie de timp pentru realizarea reformelor

Administrația nouă de la Chișinău, în primul rând Maia Sandu, are misiunea de a ridica de la nivelul prăpastiei R. Moldova cu ajutorul factorului extern printr-o activitate susținută și constantă pe linia diplomației. Pentru că aici în R. Moldova singuri și cu multe probleme și disfuncționalități și certuri e foarte greu să pretindem și să sperăm că vom avea într-un viitor previzibil niște schimbări: în instituții, în viața societății. Opinia aparține analistului politic, Vlad Țurcanu, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.

„E limpede pentru oricine încearcă să privească mai departe decât se vede în R. Moldova că acest teritoriu are nevoie de o deschidere către Occident pentru a-și putea rezolva puțin câte puțin problemele care ne trag înapoi. Una din aceste probleme este starea economică și nimic nu se poate întâmpla notabil dacă nu ne punem la punct economia, nici nu ne putem întări armata ca să fim la adăpost, nici nu putem pretinde ca cetățenii R. Moldova să nu mai părăsească acest teritoriu. De aceea orice încercare retorică și care ar trebui să fie urmată, asta ne așteptăm noi, de decizii care să conteze în această ecuație retorică, este importantă pentru că redevenim vizibili și în felul acesta căpătăm noi șanse ca să fim observați, de investitori, de oameni care ar putea să ne ajute într-un fel sau altul, nu neapărat cu fonduri. Înțelegem cu toții că asta este primordial și, în linii mari, de aceea mulți cetățeni au votat-o pe Maia Sandu și după aceea și tot acest grup de oameni pe care Maia Sandu l-a girat și a intrat în Parlament. Foarte mulți oameni au votat-o pe Maia Sandu pentru că au înțeles la un moment dat că ea vorbește un limbaj pe înțelesul celor din Occident și este percepută ca un om progresist de către liderii internaționali. Este greu să subestimezi acest aspect pentru că în R. Moldova un teritoriu mic se pot face schimbări majore cu bani nu foarte mulți dacă se conectează multe dintre procesele care acum sunt invizibile cu cele internaționale. Și practic acesta este cel mai mare avantaj a acestei guvernnări cu condiția ca aici în teritoriul acesta în R. Moldova lucrurile să nu fie în mare disonanță cu ce se vorbește la nivel internațional. E nevoie de oameni valoroși care să iasă în față și care să umple de conținut această pornire, ambiție de a schimba lucrurile în R. Moldova, de a întreține o stare de spirit în acord cu ce își propune această putere. Lucrurile vor dura în timp, să nu uităm că vorbim, în primul rând, de reforme și acestea se fac în capul oamenilor și de aceea nu ar trebui să ne așteptăm la niște realizări rapide. Și mai ales de efect. Ce am avut până acum a fost o parodie caracteristică societăților post-sovietice la ceea ce s-ar numi democrație și societate bazată pe instituții”, a opinat Vlad Țurcanu, potrivit TVR MOLDOVA.
 
„Actuala guvernare a moștenit, în primul rând, multă rezistență care vine din interiorul sistemului. Toată această campanie electorală, reformele anunțate, programul ambițios la nivel politic aduce după sine probabil o anumită rezistență din interiorul acestor instituții, care sunt direct vizate de reformele anunțate: lupta cu corupția și reforma justiției. Or această rezistență, dacă va fi combătută, probabil, va lua cel puțin câțiva ani Guvernului și coaliției de guvernare pentru a se inflitra în acest sistem și de a-l distruge din rădăcini. Este o misiune deloc ușoară, este o misiune care va necesita timp și necesită răbdare. Dar, din păcate, probabil cetățenii nu prea au răbdare, că au fost setate niște așteptări foarte mari în rândul lor. Or odată setate aceste așteptări vor apărea și nemulțumirile după o perioadă de câteva luni pentru că acele reforme care au fost discutate intens în timpul campaniei electorale nu vor aduce rezultate imediate așteptate de către cetățeni. Asta este principala problemă. Plus la asta cred că actuala guvernare a moștenit remiscențele unor regimuri criptocratice. Vorbim despre regimuri care au avut în frunte oameni la nivel politic, oameni care au încercat prin diferite metode să obțină beneficii personale de pe urma actului de guvernare, să își lărgească ariile de influență și să își mărească de fapt averile. Asta a fost marea problemă, iar acest demers de îmbogățire au fost facilitate de către oamenii din sistem care au fost ușor controlabili, un sistem care a fost ușor de penetrat datorită faptului că sistemul deja se obișnuise să fie ușor controlabil. Era vorba de câteva instituții, conducerea acelor instituții, voința politică care nu exista, care încuraja, de fapt, aceste acte de corupere, acte de creștere a unui sistem cleptocratic și cred că aici a fost principala problemă, problema unor oameni cu o reputație îndoielnică în cadrul acestui sistem, al procuraturii, al justiției, organelor de ordine internă, vorbim de structurile de forță care de fapt trebuie să asigure securitatea statului și nu au făcut decât să o afecteze într-un mod negativ. Asta este, de fapt, moștenirea principală lăsată, dincolo de faptul că evident, că nivelul de sărăcie în țară este unul foarte ridicat, această sărăcie a luat o amploare și mai mare în urma crizei pandemice și este evident că sunt necesare niște reforme sociale în direcția cărora au fost anunțate unele acțiuni. Or problema cea mai mare a R. Moldova este depopularea. Această problemă nu poate fi combătută decât prin acțiuni imediate de susținere a populației, menite să asigure sustenabilitatea sistemului social”, a opinat, în cadrul aceleași emisiuni, Mihai Mogâldea, expert la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
 
„Era clar că schimbările nu se pot produce peste noapte în timp atât de scurt, este nevoie de răbdare, de bunăvoință și de de corectitudine în a relata despre ceea ce se întâmpă, fără partizanat politic. Cred că sunt câteva principii valabile oriunde nu numai în R. Moldova: o guvernare trebuie să fie onestă, să comunici corect cu societatea, să spui adevărul, să nu exagerezi, să nu spui că faci lucruri pe care știi că nu poți să le faci pentru că te vor costa înzecit, să nu faci promisiuni pe care nu ești sigur că le poți îndeplini, onestitatea care este pe de o parte în planul comunicării și nu mai vorbesc în planul integrității a celor care ocupă funcții în executiv. Este meritocrația. Cel puțin să dai semnalul că dorești să aduci în poziție de conducere oamenii cei mai bine pregătiți pe care îi ai la dispoziție. R. Moldova, sigur, este o țară mică, este și o țară care are probleme cu deficit populațional. Onestitate, competență, meritocrație, integritate. Nimeni nu așteaptă minuni, dacă ești de bună credință îți poți da seama că lucrurile nu se pot rezolva în două luni, nici într-un an și poate nici la sfârșitul unei guvernări de patru ani cetățenii din R. Moldova nu vor putea spune că trăiesc ca într-o țară UE. Dar mult mai important decât asta e să vadă tendințele, spre ce se merge. Dacă lucrurile evoluează spre bine, atunci lumea va înțelege că este nevoie de timp. Se pleacă de la un nivel destul de coborât, au fost probleme foarte mari legate de corupție, de credibilitatea instituțiilor statului, este foarte mult spațiu de parcurs, de urcat, e o scară foarte lungă pe care această guvernare trebuie să o parcurgă pas cu pas. Nu cred ca trebuie să judecăm atât de exigent din primele două luni, nu s-au făcut greșeli semnificative. Privesc cu optimism ceea ce se întîmplă în R. Moldova, este o fereastră de oportunitate abia deschisă”, a opinat  profesorul Valentin Naumescu, președinte ICDE România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău