EXPERȚI: Ca să nu nimerim într-o situație de criză, soluția alternativă ar fi inversarea fluxului de gaze pe coridorul transbalcanic
-
03 Octombrie 2019 13:53
Republica Moldova mai are timp să identifice surse alternative de livrare a gazelor, spun experții, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a declarat la reuniunea energetică de la Moscova că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina ar putea fi prelungit cu un an. În aceste momente, părțile negociază contractul, fiind mediate de către Uniunea Europeană. O relatare de Radu Osipov, pentru Radio România Chișinău.
Utilizarea conductei Iași-Ungheni-Chișinău va fi posibilă abia în 2022. Chiar dacă gazoductul va fi dat în exploatare anul viitor, sunt șanse foarte mici ca acesta să funcționeze, consideră expertul economic Ion Preașcă. El este de părere că extinderea termenelor de tranzit amână criza gazelor.
„E un răgaz ca să nu nimerim într-o situație de criză în această iarnă. Imposibilitatea de a reuși finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și de a găsi altă alternativă, de exemplu reversul pe coridorul transbalcanic. Măcar pe un an, e o chestie foarte bună.”
Fostul director al ANRE, Victor Parlicov, consideră că timp de un an, inversarea fluxului de gaze pe coridorul transbalcanic va deveni posibilă. Pentru aceasta, trebuie modernizate stațiile de măsurare de la Isaccea, România și de la Căușeni, Republica Moldova, iar la Vulcănești, stația de compresoare trebuie modificată pentru a putea pompa gaz din sud.
„Pe viitor, anume reversul pe gazoductul transbalcanic să devină ruta principală prin care gazul să fie livrat în Republica Moldova, ceea ce ne-ar permite ulterior separarea contractelor cu regiunea transnistreană și rezolvarea problemei acumulate la gaze, atât pe malul stâng, cât și pe malul drept al Nistrului.”
GazProm urma să înceteze, în 2019, livrarea gazelor prin coridorul transbalcanic care pornește din Rusia, tranzitează Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria și ajunge în Turcia.