Experți | Autoritățile au la dispoziție câteva instrumente legale care ar putea să mai domolească din creșterea prețurilor

  • 01 Februarie 2022 13:25
Experți | Autoritățile au la dispoziție câteva instrumente legale care ar putea să mai domolească din creșterea prețurilor

Sprijin financiar pentru cetățeni, creșterea capacității de producție și asigurarea unui mediu concurențial adecvat în Republica Moldova. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care ar putea să le ia autoritățile de la Chișinău pentru a tempera creșterea prețurilor, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a cerut la ședința Consiliului Suprem de Securitate să fie folosite toate instrumentele legale pentru a tempera creșterea prețurilor. Mai mulți experți în domeniul economic susțin că autoritățile au la dispoziție câteva instrumente legale care ar putea să mai domolească din creșterea prețurilor. În acest context, analistul economic Veaceslav Ioniță remarcă și rolul Consiliului Concurenței, pe lângă cel al Băncii Naționale, care a intervenit încă de anul trecut pe piață.

”BNM a început încă de anul trecut să facă intervenții pe piața monetară, ridicând rata de bază pentru a descuraja creditele exagerat de mari care s-au făcut anul trecut. Și tot BNM a intervenit destul de puternic pe piața valutară, pentru a nu permite deprecierea leului, care iarăși duce la creșterea prețurilor. Aici are de intervenit și Consiliul Concurenței, care trebuie să asigure că în RM nu există abuz de poziție dominantă pe piață. Spre exemplu, scumpirea gazului metan a făcut să ne întrebăm în ce măsură a fost legitimă acțiunea, în ce măsura nu s-a încălcat legislația. Al treilea instrument e însăși guvernul care trebuie să asigure un mediu adecvat concurențial. Or, în Republica Moldova, ani de zile s-au altoit scheme de monopoluri în diferite sectoare”.


Economistul Viorel Gîrbu atrage însă atenția că în această situație, când inflația este cauzată de factori externi, nu ar fi potrivit să se ia măsuri monetare împotriva acestui fenomen. În opinia expertului, acum Republica Moldova luptă cu inflația prin instrumente monetare, precum restricționarea accesului la mijloace financiare sau menținerea leului puternic, ambele ar lovi, însă, în mediul de afaceri.

”Avem o situație destul de ciudată în Republica Moldova, atunci când încercăm să ne luptăm cu inflația care în majoritatea cazurilor este un fenomen extern, prin anumite metode care țin mai mult de politica monetară, ceea ce până la urmă este rău. Autoritățile, în această situație, nu trebuie să întreprindă măsurile respective în plan economic fiindcă acest lucru va înrăutăți perspectivele pentru perioada următoare, dar trebuie să vină cu anumite instrumente de susținere a populației pe moment. Autoritățile trebuie să identifice măsuri de suport financiar în special pentru păturile social vulnerabile și să fortifice reziliența, capacitatea agenților economici de a face față acestor situații, să crească capacitatea de producție în Republica Moldova”.

Autoritățile au promis că vor continua politica de susținere a categoriilor cele mai afectate de creșterea prețurilor și că vor face reforme pentru a îmbunătăți mediul de afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:4,63 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău