EXPERȚI Atlantic Council | În R.Moldova persistă riscul instaurării unui regim autoritar, condus de oligarhi
-
19 Septembrie 2018 09:10
În R.Moldova persistă riscul instaurării unui regim autoritar, condus de oligarhi. La această concluzie au ajuns experții Atlantic Council în cadrul unui raport intitulat "Strategia pentru Moldova", prezentat la Washington în cadrul unei platforme de discuții, consacrate reformelor din R.Moldova.
Potrivit INFOTAG, în raportul experților se menționează că "Moldova se află într-o criză politică, iar guvernarea continuă să piardă ratingul de încredere al cetățenilor, care a început să scadă după decizia judecătorească privind invalidarea alegerilor primarului de Chișinău, câștigate de către unul dintre liderii de opoziție, Andrei Năstase".
Potrivit autorilor raportului, „invalidarea alegerilor, care, în principiu, erau libere și corecte, a scos în evidență cele mai mari nevoi pe care Moldova le are: reforma clasei politice și a sistemului justiției".
"Dar desfășurarea acestor schimbări se complică din cauza că societatea este dezbinată din cauza problemei viitorului vector de dezvoltare al Moldovei, precum și a conflictului transnistrean. La problemele interne ale republicii se adaugă implicarea Rusiei, care presează Moldova în privința integrității teritoriale și a independenței sale politice", consideră experții, care văd trei scenarii ale viitorului Moldovei.
Primul dintre ele constă în "îndreptarea spre un regim cvasi-autoritar, condus de oligarhie, ceea ce va reduce nivelul democrației în republică și va duce la izolare din partea instituțiilor occidentale".
Un alt scenariu posibil constă în creșterea influenței Rusiei, în condițiile în care PSRM conduce în topul preferințelor electoratului din R.Moldova.
În opinia autorului raportului unica opțiune rezonabilă pentru dezvoltarea Moldovei este al treilea scenariu, care presupune "un vector democratic pro-occidental veritabil".
"Din punct de vedere economic, Moldova a ales deja această variantă, dar care încă necesită reforme politice și juridice serioase, care vor aduce schimbări în sistemul de stat. Înainte ca Moldova să realizeze întregul potențial democratic, trebuie să realizeze aceste reforme. Dar cu certitudine se poate spune că perioada de înainte, în timpul și după alegerile parlamentare din 2019 va fi critică pentru întregul stat", se menționează în raport.