EXPERȚI | Aprecierea monedei naționale este un fenomen artificial. Tendința ar putea persista pană la vară

  • 12 Martie 2019 13:33
EXPERȚI | Aprecierea monedei naționale este un fenomen artificial. Tendința ar putea persista pană la vară

Aprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă pe piața valutară este un fenomen artificial, datorat intervențiilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), consideră unii experții. Economiștii prognozează că aprecierea monedei naționale se va menține până la începutul verii.

Deși după alegeri, moneda națională de obicei se depreciază, totuși pe piața valutară leul moldovenesc păstrează tendințe de apreciere. Expertul Veaceslav Ioniță explică această apreciere a monedei naționale prin implicarea Băncii Naționale.

”BNM intervine destul de agresiv și exagerat, dar cred că BNM ar trebui să permită o ușoară depreciere a valutei(...). Din cauza cererii sporite de valută ar trebui să asistăm la o depreciere ușoară a leului, însă datorită intervenției BNM asistăm la o apreciere a leului în condiții anormale”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Pe de altă parte, expertul Roman Chircă este de părere că aprecierea leului față de principalele valute de referință a fost cauzată și de unii factori internațional, dar și locali. El prognozează că tendințele de apreciere a leului ar putea persista până la vară. 

”În luna martie are loc procesul de schimbare a vectorilor și creștere a exporturilor, care duce suplimentar la un surplus de valută pe piață. În mare parte nu e vorbă de o fluctuație semnificativă în sensul aprecierii leului moldovenesc, mai degrabă se resimte efectul parității euro-dolar, de pe piețele internaționale, cu un vector pronunțat de depreciere a euro și fortificare a dolarului american. Tendințele de apreciere a monedei naționale se vor menține cel puțin până la începutul verii, pe fundalul creșterii exporturilor în procesarea agricolă din stocuri”, a menționat Roman Chircă.

Banca Națională a fixat pentru astăzi un curs valutar de 19 lei și 20 de bani pentru un euro și 17 lei și 7 bani pentru un dolar american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
0 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:5,1 m/s
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău