EXPERȚI | ANRE abordează pasiv relația cu consumatorii

  • 11 Noiembrie 2016 16:35
EXPERȚI | ANRE abordează pasiv relația cu consumatorii

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) abordează pasiv relația cu consumatorii, limitându-se la respectarea obligațiunilor impuse prin lege și fără a manifesta inițiativa pentru a se angaja în dialog cu aceștia, susține expertul în energetică de la IDIS Viitorul, Ion Muntean, care a prezentat noul studiu "Reprezentarea pasivă a consumatorilor în procesul decizional din cadrul ANRE".

Autorii studiului menționează că, în pofida prevederilor legale care stabilesc procedura consultărilor publice ce oferă posibilitate părților interesate pentru a se expune, opinia consumatorului final rămâne umbrită de mai mulți factori, potrivit INFOTAG.

"În lipsa instituționalizării consumatorului, acestuia i se atribuie în consecință rolul de observator mai degrabă decât de factor a cărui opinie contează, în situația în care atât ANRE, cât si furnizorii de energie activează în serviciul consumatorului final", se menționează în studiu.

În ultimii ani, imaginea Moldovei în domeniul reglementării în energetică a avut de suferit din cauza că ANRE nu este suficient de transparent în luarea deciziilor, mai spune expertul.

Ion Muntean recomandă ANRE să creeze puncte unice de informare, pentru a pune la dispoziția consumatorilor toate informațiile necesare cu privire la drepturile lor, legislația în vigoare și la căile de soluționare a unor litigii. Pentru realizărea acestei propuneri pot fi implicați și furnizorii de energie.

Reprezentanta ANRE, Violina Șpac, nu este de accord cu opinia autorului, menționând că toată informația și hotărârile ANRE sunt disponibile pe pagina web a instituției, iar la ședințele publice poate asista oricine. Ba mai mult, reglementatorul a fost implicat în mai multe procese de judecată privind transparența informației și a hotărârilor și a avut câștig de cauză, afirmă sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău