EXPERȚI | Aliniindu-se la standardele de integritate „Global Magnitsky Act”, R.Moldova poate opri alunecarea sa într-un model autoritar și ineficient de guvernare

  • 06 Iulie 2018 11:16
EXPERȚI | Aliniindu-se la standardele de integritate „Global Magnitsky Act”, R.Moldova poate opri alunecarea sa într-un model autoritar și ineficient de guvernare IDIS Viitorul

Adoptarea unei legi Magnitsky în Republica Moldova poate avea un impact uriaș, ca urmare a aderării la un mecanism internațional de prevenire și sancționare a crimei organizate, susțin experții.

Mai multe organizații ale societății civile au lansat joi, 5 iulie 2018, inițiativa alinierii R. Moldova la standardele de integritate internațională cunoscute sub numele de ”Global Magnitsky Act”, chemând Parlamentul Republicii Moldova să adopte cu caracter prioritar această lege pentru a se alătura statelor care impun sancțiuni coordonate persoanelor implicate în scheme largi de corupție, spălare de bani și încălcări grave ale drepturilor omului comise în aceste țări.

Astfel, directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a declarat că, prin intermediul unei Legi Magnitski, R. Moldova poate recupera ani de inerție și blocare birocratică a dosare problematice, stăvilind totodată accesul unor persoane direct implicate în operațiuni de fraudare bancară și spălare a banilor murdari, reiterând interdicții de intrare pe teritoriul suveran al statului RM și confiscarea proprietăților provenite din bani fraudați, un element crucial în protejarea securității naționale și individuale a cetățenilor Republicii Moldova. „Acest fapt va constitui un pas esențial în vederea introducerii instrumentelor adecvate de sancționare și lichidării amenințărilor în adresa securității naționale”, a subliniat expertul.

Directorul TI-Moldova, Lilia Carașciuc, a spus că ”prin adoptarea modificărilor legislative după modelul "Magnitsky", R. Moldova poate impune sancțiuni unor persoane care comit încălcări grave ale drepturilor omului”. Societatea civilă sprijină o asemenea inițiativă și nu există nici un partid politic care ar putea să se opună justificat contra măsurilor anticorupție și de atragere la răspundere a persoanelor care sunt responsabile pentru acțiuni deosebit de grave de corupție și încălcări ale drepturilor omului. Parlamentul RM are obligația de a se alinia standardelor internaționale stabilite de Global Magnitsky Act, probând în acest fel intenția și capacitatea de a crea instrumente legislative mai dure contra ilegalităților care prezintă pericol pentru securitatea regională și integritatea instituțiilor democratice.

Global Magnitsky Law poartă numele lui Sergei Magnitsky, un avocat rus care a deconspirat și a raportat autorităților despre oficialii ruși care au fost implicați în fraude fiscale de proporții, după care a fost arestat în 2008, torturat, închis și omorât în bătaie într-o închisoare din Rusia în 2009”. Prima lege Magnitsky a fost adoptată în 2012 cu votul bipartizan unanim al Congresului SUA și promulgată de către fostul Președinte SUA, B. Obama, cu numele ”Russia and Moldova JV Repeal and Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act of 2012”. Cu scopul de a spori răspunderea globală pentru integritatea guvernelor naționale, în 2016, Congresul SUA a lansat ”Global Magnitsky Act”, care oferă guvernelor posibilitatea de a impune interdicții de viză și sancțiuni față de persoane care se fac responsabile de comiterea unor abuzuri grave asupra drepturilor omului sau acte de corupție majore.

În prezent, SUA, Canada, Marea Britanie, Estonia, Lituania, Letonia și Republica Dominicană au adoptat legi după modelul ”legii Magnitsky”, alimentând o tendință pe plan global în materie de integritate guvernamentală și sancționare a persoanelor implicate în comiterea de abuzuri.

Printre semnatarii inițiativei alinierii Republicii Moldova la standardele de integritate internațională, ”Global Magnitsky Act” se numără Transparency International Moldova, IDIS Viitorul, Comunitatea WatchDog.MD, Centrul pentru Politici și Reforme (CPR). Semnatarii îndeamnă să se alinieze în sprijinul aceste inițiative membrii Parlamentului, organizațiile societății civile, partidele politice, reprezentanții mediului academic și toți cei care își doresc atragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea unor infracțiuni deosebit de grave de corupție și violare a drepturilor omului, care subminează principiile unui stat democratic.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău