EXPERȚI: Alegerile locale generale organizate odată cu cele din unele circumscripții va complica activitatea CEC și va încurca alegătorii

  • 29 Iulie 2019 14:00
EXPERȚI: Alegerile locale generale organizate odată cu cele din unele circumscripții va complica activitatea CEC și va încurca alegătorii

Comisia Electorală Centrală a stabilit astăzi organizarea de alegeri parlamentare noi în trei circumscripții electorale, după ce trei deputați și-au depus mandatele. Acestea vor avea loc la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale generale. Experții susțin însă că suprapunerea celor două scrutine în unele circumscripții va complica activitatea CEC și va încurca alegătorii. O relatare de Cornel Ciobanu, la Radio România Chișinău.

Alegerile parlamentare noi vor fi organizate în cele trei circumscripții în care deputații aleși la 24 februarie și-au depus mandatul. Este vorba de circumscripția 33 din municipiul Chișinău, în care fusese ales Andrei Năstase, actualul vicepremier și ministru de Interne, circumscripția 48 pentru mai multe localități din regiunea transnistreană, unde deputatul independent Viorel Melnic a renunțat la mandat și circumscripția 50 – Europa de Vest, unde a candidat actualul premier, Maia Sandu.

Președintele CEC, Dorin Cimil a precizat că decizia de a organiza alegerile parlamentare noi în cele 3 circumscripții în paralel cu cele locale a fost luată după ce au fost examinate atât avantajele cât și dezavantajele acestui exercițiu electoral.

„Avem o analiză a avantajelor și a provocărilor care pot apărea în legătură cu organizarea alegerilor locale generale și parlamentare noi și noi considerăm că este oportună desfășurarea concomitentă a celor două scrutine”, a precizat Dorin Cimil.

Pe de altă parte, expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică, este de părerea că organizarea concomitentă a celor două scrutine va complica activitatea CEC, dar va bulversa și alegătorii.

„Din punct de vedere tehnic va complica și organizarea alegerilor, și luarea deciziilor de către alegători. Spre exemplu, în circumscripția 33, alegătorii din suburbii și așa vor primi câte 4 buletine vot, iar acum vor primi și al cincilea buletin, pentru alegerile parlamentare.”

Amintim că noua majoritate parlamentară a votat la 11 iunie un proiect de lege care prevede anularea sistemului mixt de vot, adoptat acum doi ani și implementat în premieră la alegerile parlamentare din 24 februarie. Pe lângă revenirea la sistemul proporțional, documentul mai prevede și reducerea de câteva ori a sumei maxime pentru donațiile făcute partidelor politice în campania electorală, dar și posibilitatea ca cetățenii aflați peste hotare să poată finanța partidele, iar în diasporă votul să dureze două zile. Secretarul CEC Maxim Lebedinschi a precizat însă că până la adoptarea proiectului în variantă finală, alegerile se vor desfășura în conformitate cu prevederile actuale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău