EXPERȚI | Alegerea magistraților de către popor nu este o inițiativă reală, aceasta ar presupune schimbarea întregii Constituții
-
10 Octombrie 2018 13:56
Inițiativa Partidului Democrat ca judecătorii să fie aleși de către popor este una populistă și complicat de realizat, consideră unii experți. Potrivit lor, această inițiativă, dacă va fi realizată, doar va acutiza problemele existente în justiție. Deocamdată nu se știe cum va fi implementat acest proiect. Reprezentanții PDM spun că au un concept, dar vor oferi mai multe detalii după ce se vor consulta cu experții.
Alegerea judecătorilor de către popor, așa cum propun democrații, nu ar putea soluționa problemele din justiția moldovenească și anume: lipsa de independență a judecătorilor și corupția, consideră președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea.
„Această inițiativă doar va acutiza problemele legate de independența magistraților și corupție, deoarece alegerea judecătorilor se va face în mare parte datorită susținerii partidelor politice și a banilor veniți de la oamenii de afaceri. În R.Moldova majoritatea afacerilor de succes se obțin pe căi mai puțin legale, ceea ce va pune o amprentă asupra comportamentului judecătorilor. Problema reală a sistemului judecătoresc din R. Moldova, nu este în lege, ci în modul în care această lege se aplică”.
Practica de a alege judecătorii de către popor era una specifică pentru țările socialiste, unde puterea o deținea un singur partid, susține expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu. El a declarat pentru Radio Chișinău că nu crede că un astfel de sistem poate fi implementat în R. Moldova și atenționează că este nevoie de o modificare esențială a Constituției pentru ca această inițiativă să devină lege.
„Cât e de real de făcut în ziua de azi așa schimbări la noi? Eu nu cred că e real, din simplul motiv că nu trebuie de schimbat doar legea dar și Constituția esențial și nu doar un articol. Trebuie de scos din Constituție unele instituții publice, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii. De această instituție nu ar mai fi nevoie, pentru că judecătorii ar fi aleși de electorat, iar CSM e o jucărie în plus atunci? Care e rolul Institutului Național de Justiție?
Competențele președintelui ar trebui schimbate. Este o procedură foarte îndelungată. Chiar dacă admitem că inițiativa are un caracter populist destul de înalt, nu se reușește până la alegerile actuale. O simplă problemă: cine vine cu inițiativa de a înainta candidatura: partidele pe care le avem înregistrate, cele de la guvernare sau și cele din opoziție. Care ar fi oportunitatea acestor schimbări: o calitate mai înaltă a actului de justiție, o garanție că vor fi promovate numai personalități cu verticalitate? Asta ar fi un plus, dar mai multe plusuri eu nu văd”, se întreabă Nicolae Osmochescu.
Vicepreședintele Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, a declarat că nu poate oferi deocamdată mai multe detalii despre acest concept, deoarece urmează să se consulte cu experții.
„Este un proiect de durată, de substanță, care trebuie foarte mult analizat și vom ajunge la timpul potrivit și vom dezbate toate variantele posibile și imposibile. Noi dorim să ne consultăm cu experții, să vedem dacă avem dreptate, dacă nu trebuie ceva. Noi avem anumite viziuni, dar fără consultări e devreme acum să le vociferăm”.
Proiectul privind alegerea judecătorilor direct de către popor a fost anunțat de liderul PDM, Vlad Plahotniuc la tradiționalul briefing săptămânal al formațiunii. El a explicat semnificația unei astfel de inițiative prin faptul că, deși ar fi fost realizate reformele necesare în justiție, există percepția că acest domeniu nu este independent.
Amintim că în prezent judecătorii sunt numiși în funcție de șeful statului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar judecătorii Curții Supreme de Justiție – de către Parlament la propunerea CSM.