Experți | Absorbția de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură regională, securitatea energetică și digitalizarea este esențială în procesul de integrare la UE

  • 26 Iunie 2023 14:43
Experți | Absorbția de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură regională, securitatea energetică și digitalizarea este esențială în procesul de integrare la UE

Absorbția de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură regională, securitatea energetică și digitalizarea este esențială în procesul de integrare la UE. Implementarea proiectelor cu fonduri europene ar trebui să fie asistată de statele blocului comunitar pentru a accelera procesul de interconectare la spațiul european, au opinat experții în cadrul unei dezbateri la agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.

Pentru dezvoltarea infrastructurii, siguranței energetice și digitalizării există trei abordări de absorbție a fondurilor UE, în opinia analistului Igor Boțan. Acestea depind de capacitatea economică regională la nivel european, dar și la nivel național, astfel încât dezvoltarea economică să fie uniformă pe tot teritoriul Rep. Moldova. Un alt aspect ar fi capacitatea autorităților naționale de implementare a proiectelor din fondurile europene și nevoia de asistență din partea UE, iar România ar fi unul dintre partenerii de încredere, a spus analistul.

„În primul rând țara noastră este mică, economia noastră  este ușor de modernizat, de adaptat, și al treilea atu de care Rep. Moldova va beneficia este experiența României, și am văzut că România este pregătită să ofere suport Rep. Moldova”, a spus Igor Boțan.

Deputata PAS Alina Dandara a amintit că săptămâna trecută au fost votate trei proiecte de dezvoltare care ar contribui la interconexiunea cu spațiul european, însă deputați din opoziție, în contextul geopolitic actual, susțin politicile Federației Ruse, influențând alți cetățeni.

„Rusia este un stat eșuat în care prevalează haosul, criminalitatea și corupția. Din păcate, Rusia nu învață din greșeli și decide să rămână mai departe în istorie ca un stat care lasă o pată mare de sânge la modul direct”, a menționat Alina Dadara.

Absorbția de fonduri europene va fi asistată de cel puțin două state din Uniunea Europeană pentru a crea o vecinătate mai puternică, și o colaborare consecventă atât pentru cetățenii europeni cât și non-europeni, a spus expertul din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea.

„De la sine înțeles că vor implica cel puțin două state (n.r. în implementarea proiectelor destinate absorbției de fonduri europene) unu la mână, doi la mână – sunt fonduri europene care trebuie cheltuite pentru a aduce vecinătatea UE mai aproape și pentru a asigura că cetățenii europeni și non-europeni pot beneficia de pe urma acestor proiecte. Exemplu acestor trei proiecte votate săptămâna trecută ne vorbește despre faptul că în cazul Rep. Moldova, accentul va fi pus pe interconectivitatea cu România”, a spus Mihai Mogîldea.

Prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, Rep. Moldova va avea acces la fondurile Uniunii Europene pentru modernizarea sectorului energiei, al transporturilor și al serviciilor digitale, cu un buget total de 26 de miliarde euro. Rep. Moldova este primul stat din afara UE care are acces la acest instrument de finanțare utilizat de statele membre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău