Experți: „Soluția de alternativă” prin care stânga Nistrului va primi gaze de la MET Group va menține funcționalitatea regimului separatist, transformându-l într-o pârghie politică
-
11 Februarie 13:47
![Experți: „Soluția de alternativă” prin care stânga Nistrului va primi gaze de la MET Group va menține funcționalitatea regimului separatist, transformându-l într-o pârghie politică Experți: „Soluția de alternativă” prin care stânga Nistrului va primi gaze de la MET Group va menține funcționalitatea regimului separatist, transformându-l într-o pârghie politică](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252418-206738.jpg)
Administrația separatistă de la Tiraspol a refuzat ajutorul nerambursabil de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru depășirea crizei energetice în această iarnă, fiind sub presiunea Kremlinului, consideră experții de la Chișinău. Astfel, „soluția de alternativă” prin care regiunea transnistreană va primi gaze furnizate de firma ungară MET Group are scopul de a menține funcționalitatea regimului separatist, transformându-l într-o pârghie politică în contextul alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc acest an în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.
Banii pe care compania maghiară MET Group îi va lua pentru gazele care urmează să fie livrate regiunii transnistrene provin, cel mai probabil, dintr-un credit rusesc, spune analistul Ion Tăbârță. În acest fel, Kremlinul are scopul a menține regimul neconstituțional de la Tiraspol, inclusiv pentru a influența alegerile parlamentare din acest an, a declarat expertul la Radio Chișinău.
„Nu înseamnă că în acest mod este soluționată problema energetică a stângii Nistrului, pentru că așa mod anormal de a funcționa nu va mai dura. Este clar că este un credit rusesc, acordat regiunii transnistrene, pe care cei din stânga Nistrului îl vor plăti firmei maghiare care este doar una intermediară, ca să aducă acest gaz rusesc în stânga Nistrului. Este o soluție temporară și nu cred că este o soluție viabilă și pe mult timp”, consideră Ion Tăbârță.
De asemenea, Tiraspolul a refuzat ajutorul european, fiindcă acceptarea acestuia presupune ajustarea tarifelor energetice la prețurile de piață, a declarat expertul în energetică Ion Preașcă. În acest context, s-ar fi produs o scumpire a produselor și ar fi devenit necompetitivă industria regiunii transnistrene – uzina metalurgică, uzina de ciment și centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Astfel, „soluția de alternativă” este mai viabilă pentru regimul separatist.
„Ca să primească banii, trebuie să majoreze tarifele, să le ajusteze la resursele energetice, cât mai aproape de valoarea de piață. O astfel de scumpire lovește evident în încrederea populației, în susținerea populației de acolo acordată regimului. Ei, în principiu, nu pot să nu ofere grupului MET permisiunea să transporte gaz, fiindcă este un trader regional foarte mare. Ar fi o încălcare a acordurilor comunității energetice. Un criteriu pe care probabil îl vor impune ucrainenii este să demonstreze că nu este gaz rusesc. Dacă îl cumpără de la bursele europene, ar putea demonstra asta”, a spus Ion Preașcă.
Amintim că autoritățile de la Chișinău și cele de la Bruxelles au condiționat livrarea gazelor în stânga Nistrului, în cadrul pachetului de sprijin oferit de Uniunea Europeană în valoare de 60 de milioane de euro, prin respectarea drepturilor omului în regiune și de alte acțiuni ce țin de actualizarea treptată a tarifelor energetice la prețurile de piață.