Experți: „Socialiștii vor porni un atac mediatic la adresa Maiei Sandu: asta nu înseamnă altceva decât că se va adânci criza politică și problemele nu vor fi rezolvate”

  • 24 Februarie 2021 13:39
Experți: „Socialiștii vor porni un atac mediatic la adresa Maiei Sandu: asta nu înseamnă altceva decât că se va adânci criza politică și problemele nu vor fi rezolvate”

Unii analiști politici consideră că în Republica Moldova, criza politică a intrat într-o nouă etapă. După decizia de ieri a Curții Constituționale și după declarațiile președintei Maia Sandu devine clar că șeful statului este gata să meargă chiar și la referendum, în timp ce partidele din opoziție vor încerca să tergiverseze atât un eventual proces de impeachment, cât și alegerile parlamentare anticipate.

Decizia Curții Constituționale nu pare să fi perturbat prea mult planurile președintei Maia Sandu, pentru că ea a sugerat că își va menține poziția prin care dorește să înnoiască componența Parlamentului, opinează pentru Radio Chișinău, comentatorul Vlad Țurcanu.

Ce avem în rezultatul deciziei Curții Constituționale e practic o adâncire și o perpetuare a crizei politice, în care cele două tabere se vor confrunta mai abitir decât în prezent, miza fiind foarte importantă. Curtea Constituțională, chiar dacă e mai progresistă decât fosta componență, a încercat să realizeze un fel de echilibru între Maia Sandu și restul forțelor politice, în fapt însă a stăvilit influența în creștere a Maiei Sandu pe care elitele politice actuale o percep ca pe o amenințare la adresa pozițiilor pe care le dețin la ora actuală”.

Președinta Maia Sandu și-a demonstrat caracterul, fiind gata să meargă la confruntare directă, în timp ce oponenții politici vor declanșa numeroase atacuri împotriva șefului statului, observă și comentatorul politic Anatol Țăranu:

„Ei vor face tot posibilul ca să ridice un val cât mai înalt de acuzații la adresa președintelui că încalcă Constituția și sub paravanul acestui val de acuzații vor încerca să ascundă adevăratele interese de care se ghidează în politica pe care o promovează: aceste interese sunt interesele marilor corupți și oligarhilor din Republica Moldova. Ei vor face tot posibilul ca să tergiverseze procedura impeachmentului sau a referendumului, vor încerca să evite această dezlegare a situației, în speranța că cu cât mai mult timp va trece, și cu cât mai mult situația de criză pandemică și socială se va agrava, aceste lucruri vor lucra împotriva imaginii președintelui și echipei sale.”

În opinia unui alt analist, Veaceslav Berbeca, în actualele circumstanțe, criza politică din Republica Moldova se adâncește tot mai mult și nu exclude că politicienii se vor adresa din nou la Curtea Constituțională ca să facă lumină.

„Este interesant să vedem dacă vor ajunge la referendum. Lucrurile trebuie cântărite. E o problemă pentru cei care au pornit acest proces și vor ajungem la referendum și nu vor obține ceea ce au vrut: demiterea socialiștilor. Socialiștii vor porni un atac mediatic la adresa Maiei Sandu: asta nu înseamnă altceva decât că se va adânci criza politică și problemele nu vor fi rezolvate. Nu exclud faptul că va fi o nouă adresare la Curte pentru a soluționa blocajul constituțional”.

Maia Sandu pledează în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate. Ea a spus că nu se ține de funcție și că poporul e cel care va tranșa această situație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău