EXPERȚI: O criză profundă, tot mai probabilă

  • 10 Februarie 2015 13:19
EXPERȚI: O criză profundă, tot mai probabilă

Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o criză similară celei din 1998 în cazul în care statul nu va adopta în regim de urgență masuri menite să redreseze situația gravă în care s-a pomenit sistemul financiar-bancar.

Este părerea mai multor experți care susțin că în viitorul apropiat leul s-ar putea deprecia până la un curs de 19 lei si 75 de bani pentru un dolar și 23 de lei pentru un euro. 

Devalorizarea leului, scandalul de la Banca de economii și Banca Socială, negocierile interminabile privind alegerea unui nou cabinet de miniștri ridică mari semne de întrebare privind perspectivele social-economice ale Republicii Moldova. Mai mulți experți sunt de părere că viitorul nu arată deloc bine și din cauza unei inflații peste așteptări, deficitului bugetar de peste 1,6 miliarde de lei, dar și a politicilor defectuoase de gestionare a crizei valutare din ultima perioadă.

Analistul economic Sveatoslav Mihalache spune că în cazul în care statul nu va adopta un plan de măsuri de depășire a situației complicate în care s-a pomenit Republica Moldova, ne așteaptă o criză profundă, similară celei din 1998.

Ar putea fi o criză asemănătoare celei din ’98. Cel mai probabil putem să ne așteptăm la pensii care nu vor fi plătite la timp. Bugetarii își vor primi cu mare întârziere salariie. Leul va continua să se deprecieze. Prognozele mele sunt că în viitorul apropiat dolarul va ajunge până la 19 lei și 75 de bani, iar euro va costa peste 23 de lei. 

Expertul în economie, Natan Garștea  crede că cetățenii de rând vor fi nevoiți să facă față unui val de majorări ale prețurilor în lanț, ceea ce le va face viața mai scumpă cu circa 30%. Prețurile la majoritatea produselor și serviciilor vor crește, în timp ce veniturile vor rămâne la nivelul anului trecut.

Tariful de transport la energia electrică deja s-a majorat, și așteptăm în câteva săptămâni să crească prețul și pentru consumatorii finali. Alimentele, toate bunurile de consum curent, medicamentele la fel se vor scumpi. Noi nu producem aproape nimic. Toate le importam. Totul se va scumpi în dependență cu cât s-a devalorizat leul.

Experții mai spun că și mediul de afaceri va trebui să facă față unui credit tot mai scump, dar și unei lipse cronice de investiții străine. Pentru a tempera situația BNM ar putea modifica din nou rata de bază, ceea ce ar scumpi și mai mult creditele. 

Anul 2015 a început cu stângul în ceea ce ține de reforme, mai ales că acestea nu vor începe până la formarea deplină a echipelor ministeriale. De asemenea, potrivit analiștilor nu trebuie neglijat nici pericolul unei crize politice, care poate ușor degenera într-o criză economică de proporții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău