Experți: Modificări adoptate de Guvern, limitează libertatea de asociere

  • 11 Martie 2016 15:51
Experți: Modificări adoptate de Guvern, limitează libertatea de asociere

Noile modificări, adoptate recent de Executiv la Legea cu privire la Asociațiile Obștești, contravin normelor internaționale și limitează libertatea de asociere.

De această părere sunt experții Centrului de Resurse juridice din Republica Moldova, care au analizat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, posibilitățile de îmbunătățire a cadrului legislativ în domeniu și racordarea acestuia la Acquis-ul comunitar.

Potrivit experților, modificările aprobate de Cabinetul de miniștri în luna februarie divizează asociațiile obștești în locale, regionale și naționale, limitând astfel aria de  activitate a acestora. În același timp, mai multe categorii de persoane cum ar fi cele fără capacitate de exercițiu deplină, unele categorii de funcționari publici, nerezidenții sau persoanele juridice au fost private de dreptul de a fonda, a fi membri sau conducători de ONG-uri. Mai mult, susține consilierul juridic al Centrului de Resurse juridice din Moldova, Sorina Macrinici, noile amendamente impun cerințe suplimentare și la înregistrarea asociațiilor, cum ar fi confirmarea denumirii asociației, dar și oferă drepturi suplimentare instituțiilor statului de a amâna sau a refuza înregistrarea ONG-urilor.  

În replică, reprezentantul Ministerului Justiției, Elena Cristian, care este și unul dintre autorii modificărilor la Legea cu privire la Asociațiile Obștești, a recunoscut că aceasta urmează a fi perfecționată, dar a insistat pe controlul statului asupra ONG-urilor, în special a celor care beneficiază de sume importante în cadrul mai multor proiecte finanțate din bani publici.

Propunerile înaintate de societatea civilă urmează a fi structurate în cadrul unui studiu de caz și transmise Executivului spre examinare. 

De notat că de la adoptarea ei, în 1996, Legea cu privire la asociațiile obștești a fost modificată de 14 ori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău