EXPERȚI: Lipsa bugetului prejudiciază economia țării

  • 03 Februarie 2015 15:57
EXPERȚI: Lipsa bugetului prejudiciază economia țării

Lipsa unui document privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2015 pune în dificultate agenții economici din Republica Moldova.

În aceste condiții oamenii de afaceri sunt nevoiți să activeze în expectativă, în condițiile în care nici Ministerul Finanțelor, dar nici Fiscul nu cunosc care sunt prevederile finale prezentate Guvernului spre aprobare. Mai mult, consideră experții, aceasta ar fi și una dintre cauzele care au dus la deprecierea constantă a monedei naționale din ultima perioadă.  

Mai mulți experți, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri se arată îngrijorați de lipsa unei politici bugetar-fiscale clare pentru anul 2015, fapt care creează impedimente în activitatea agenților economici rezidenți în Republica Moldova. Potrivit expertului în economie Viorel Gârbu,  documentul, care va ajunge în Parlament cu depășirea tuturor termenilor rezonabili, arată lipsa unei intenții serioase din partea statului de a forma o politică fiscală eficientă care ar conduce la accelerarea dezvoltării economice și soluționarea practică a problemelor sociale.

Problema principală este că agenții economici sunt permanent în expectativă, din cauza că nu știu care vor fi impozitele nu pot să-și facă planuri de afaceri, să-și prognozeze cheltuielile, or ei trebuie să beneficieze de o anumită previzibilitate. Aici e problema, dacă schimbi politica bugetar fiscală trebuie să o faci din timp, pentru ca agenții economici să știe cu cel puțin jumătate de an înainte că anumite cote de impozitare se schimbă. Iar dacă se face peste noapte, iar Guvernul va fi nevoit să o facă peste noapte, pentru că bugetul pentru anul 2015 trebuie aprobat cât mai repede, atunci apar probleme.

În aceste condiții de incertitudine, consideră directorul de programe de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Dumitru Budianschi, proiectul politicii bugetar-fiscale pentru acest an va conține prevederi convenabile viitoarei guvernări, însă în mare parte în detrimentul agenților economici.

Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect de politică bugetar-fiscală pe alocuri foarte dăunător, însă nu poate face nimic acum pentru că nu știe a cui buget trebuie să promoveze. Fiecare virgulă din document reprezintă voința unei guvernări. Dacă această guvernare nu există, nu există nici Ministerul Finanțelor. Practic noi avem un an de zile care ar putea fi pierdut.

În acelașii timp, consideră Viorel Gârbu, neadoptarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015, de rând cu alte acțiuni evazive ale autorităților centrale este unul din motivele care au dus la deprecierea masivă a leului față de principalele valute de referință. 

Da, într-adevăr, leul se depreciază din motiv că nu avem o economie stabilă, iar faptul că în prezent nu avem nici  o politică bugetar-fiscală clară, care se schimă de la un an la altul și se mai aprobă cu o atât de mare întârziere este una din principalele cauze ale devalorizării leului. Dar, sa recunoaștem, nu este unica.

Proiectul inițial al Politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2015, transmis Executivului încă în iunie, a fost retras de pe site-ul Ministerului Finanțelor, după ce a fost avizat negativ de mai mulți experți, dar și de asociații care protejează interesele mediului de afaceri. Politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2015 trebuia să fie adoptată până la sfârșitul anului trecut, însă proiectul a fost blocat în Guvern după ce, la începutul lui septembrie, Ministerul Finanțelor a introdus modificări suplimentare. În aceste condiții, experții independenți cred că noul Parlament ar putea adopta documentul abia prin luna martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău