Experți: Indexarea pensiilor cu 10% arată bine DOAR PE HÂRTIE

  • 18 Aprilie 2016 18:15
Experți: Indexarea pensiilor cu 10% arată bine DOAR PE HÂRTIE

Mărimea medie a pensiei după indexarea din aprilie, asigură 90 la sută din minimul de existență pentru pensionari, susține Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Deși cifra pare încurajatoare, aceasta este o medie a pensiilor obișnuite și cele foarte mari ale unor categorii de pensionari, precum judecătorii, procurorii și unii funcționari. Astfel că indexarea nu schimbă situația bătrânilor, atenționează experții, subliniind necesitatea reformării sistemului de pensii.

Aproximativ 680 de mii de pensionari au beneficiat de indexarea cu 10 procente de la 1 aprilie, fiind vorba despre un coeficient de indexare mai mare decât în ultimii 5 ani, potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pensiile s-au majorat cu câte aproximativ 60-120 de lei, în funcție de categoriile de pensionari, a menționat ministrul adjunct al Muncii, Laura Grecu. Ea a subliniat, că astfel pensiile asigură acum peste 90 la sută din minimul de existență, care era de aproximativ 1500 de lei pentru pensionari, în 2015.

„Mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă, după indexare, a constituit 91,8 procente din minimul de existență pentru pensionari. În anul 2014 mărime medie a pensiei a constituit 80,9 la procente, iar în 2013 – 76,9 procente din minimul de existență pentru pensionari”, a constatat Laura Grecu.

În opinia sociologului Diana Cheianu Andrei, chiar dacă pe hârtie lucrurile arată bine, în realitate, indexarea pensiilor nu a schimbat prea mult situația economică a bătrânilor care trăiesc numai din plățile sociale.

„Totuși, cifrele anterioare arătau că asigură 70 și ceva la sută, mie mi-e greu să înțeleg cum a crescut și a ajuns la 91 la sută. Foarte mulți pensionari au o pensie de o mie, o mie și ceva de lei. Da, noi avem pensionari care au pensii foarte mari și, probabil, când se face o medie, iese că și dincoace e mai mult, dar în realitate noi știm foarte bine cum trăiesc bătrânii noștri”, a precizat Diana Cheianu Andrei.

Modul în care sunt calculate pensiile în prezent îi dezavantajează pe pensionari, a mai adăugat Diana Cheianu Andrei, astfel încât este necesară reformarea acestui sistem. Dar pentru că aceasta implică, inclusiv, majorarea limitei de vârstă și reprezintă o măsură nepopulară, mai multe guverne care s-au perindat în ultimii ani la conducerea Republicii Moldova au evitat demararea acestor reforme, a subliniat expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău