Experți: ECONOMIA Republicii Moldova riscă să devină una FALIMENTARĂ

  • 23 Septembrie 2015 15:36
Experți: ECONOMIA Republicii Moldova riscă să devină una FALIMENTARĂ

Economia Republicii Moldova riscă să devină una falimentară în cazul în care statul nu va elabora de urgență o Strategie viabilă de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor.

Sunt concluziile participanților la o masă rotundă, care au pus în discuție un proiect de document în acest sens, pentru perioada 2016-2020.

Potrivit participanților la dezbateri, o strategie bine realizată de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor, va putea îmbunătăți substanțial climatul investițional în Republica Moldova. Din păcate, însă, aceasta  nu prevede și acordarea unor facilități suplimentare investitorilor străini care vor investi în sectorul real al economiei. Mai mult, consideră  directorul executiv al Centrului ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, abordările instituționale ale Vămii și Fiscului sunt îndreptate împotriva investitorilor, fiind axate doar pe amenzi si sancțiuni, iar bugetul național și acum are drept sursă de venit un plan de amenzi și sancțiuni financiare. Potrivit lui Adrian Lupușor, aceste constrângeri reduc simțitor din atractivitatea investițională. Creșterea prețurilor la resursele energetice, prezența impedimentelor de ordin administrativ în atragerea investițiilor, competiția regională sporită, concurența acerbă pe piețele de desfacere externe, menținerea în regiune a proceselor migrației de muncă, sunt exemple concludente in acest sens.

Deși, în mare parte, investitorii conștientizează riscurile din Republica Moldova, instabilitatea politicilor bugetar-fiscale este una din problemele majore.

Potrivit analistului economic, Valeriu Prohnițchi, unul dintre cei mai importanți factori pentru atragerea capitalului străin este existența mediului juridic favorabil, a bazei legislative stabile, care ar asigura protecția eficientă maximă a intereselor investitorului, lucruri care în Republica Moldova lipsesc.

La rândul său viceministrul Economiei, Vitaliei Iurcu, a recunoscut  necesitatea unei  Strategii viabile de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor, declarând că ministerul așteaptă propunerile experților pentru a le include în proiectul de draft al acesteia.

Participanții la masa rotundă au menționat și exemplele negative în cazul marilor investitori care formează o imagine defavorabilă Republicii Moldova, în condițiile în care avantajele țării noastre sunt mici, iar cele care mai există se erodează treptat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău